Veidenberg rajas oma äriplaani lapsesaamisealistele naistele, kes oma maimukeste allergiaohust päästmiseks eelistavad üha rohkem mahetooteid. Pajumäe mahepiimatalu südameks on sajapealisele karjale ehitatud nn külmlaut, mille iga asukas annab aastas 550–660 kilogrammi piima. See ületab Eesti keskmise ligi viiendiku võrra.

Ligi 400 hektari haritava maaga saaks tavalisel moel pidada palju suuremat karja. Veidenberg ise peab Eesti oludes mõistlikuks tuhande lehma pidamist. Kuid mahetootmiseks suur kari ei kõlba. Nimelt tuleb mahepidamislehmi karjatada, nii et nad saaksid oma toidunormi otse karjamaalt. Selleks võtavad Pajumäe lehmad ette kuni paarikümne kilomeetri pikkuseks venida võivaid rännakuid. Tavalisele lehmale piisab lauda ümbruse jalutusplatsist ja ette tõstetud heinakuhjast.

Tooted müügil 140 poes

Veidenbergi majapidamisest pärit piimatooteid müüakse pragu rohkem kui 140 Eestimaa kaupluses. Tänase edu võlgneb talunik aastatetagusele Vene kriisile ja Stockmanni kaubamajale. 1990. aastate lõpul, kui Venemaa lõpetas rubla kokkukukkumise tõttu Eestist toiduainete sissevedamise, langes toorpiima hind nii madalale, et selle piimakombinaatidele müümine ei tasunud enam ära.

Veidenberg pidas siis paremaks piima ise töödelda ja müüa, kui seda poolmuidu käest ära anda. Ta ehitas vanast lüpsimajast talumeierei, kus hakkas käsitsi jogurteid ja kohupiimakreeme valmistama. „Tegelikult peaksin ma oma toodetele sildi „käsitöö” peale panema, sest see kõik on tõepoolest käsitsi valmistatud,” ütleb Veidenberg. „Väikeste koguste pealt ei teeni nii palju kui suurtootmised ja transpordikulud on ka suured, kuid see-eest oleme väga paindlikud tooteid muutma.”

Üllatuslikult on Tallinnas soomlastele kuuluv Stockmanni esinduskaubamaja olnud Läti piiri ääres tegutsevale talumehele kõige tugevam innustaja, võttes uusi tooteid kõige esimesena oma lettidele. „Stockmannis käivad pealinna jõukamad ja teadlikumad kliendid, kes näitavad oma ostudega teistele tee ette,” selgitab Veidenberg.



PAJUMÄE TALU

- Haritavat maad 390 hektarit

- Metsa 110 hektarit

- Lüpsilehmi 80

- 2011. aasta käive: 465 896 eurot



Võlad uuele põlvkonnale

Füüsilisest isikust ettevõtjana talunikuteed käinud Arvo Veidenberg valmistub majapidamist poeg Viljarile üle andma. Ta nuriseb, et Pajumäe läheb järgmisele põlvkonnale üle koos võlgadega, millest mõni kohustus on lausa poole sajandi pikkune. „Kui minu isa maksis talu võlad kümne aastaga, siis minul see ei õnnestunud,” kurdab Veidenberg. „Vilets kliima ja Euroopa põllumeestest palju madalamad toetused on põhjus, et nii mõnigi peab põllumajandust justkui õnnemänguks, mille pealt peaks hasartmängumaksu tasuma.”

Talu ligi poole miljoni euro suurusest käibest viiendiku annavad PRIA makstavad pindala- ja mahetootmistoetused. Veidenbergi sõnul saaks põllupidamine uue hingamise, kui toetused suureneksid vähemalt 40 protsendini. Kuid isegi sellel tasemel poleks abiraha sama suur kui see, mida makstakse Euroopa konkurentidele.