Eesti Londoni suursaadiku hinnangul on praegune Londoni visiit seniseist edukaim

President Lennart Meri pidas riigivisiidil Suurbritanniasse mitmeid edukaid kohtumisi, mille käigus kinnitasid Briti peaminister Tony Blair ja välisminister Robin Cook oma riigi jätkuvat toetust Euroopa Liidu kiirele laienemisele. Esimene kohtumine riigivisiidi käigus oli president Lennart Meril ja proua Helle Meril neljapäeval Buckhinghami palees kuninganna Elizabeth Teisega. Eesti lipuga limusiin viis presidendipaari palee juurde peaväravast, mis avatakse ainult riigipeade visiitide puhul. Audients kestis 20 minutit, sellele järgnes lõunasöök Lancasteri hertsogi palees.

Presidendi proua kandis Eesti lipuvärvides kostüümi

Seejärel kohtus president Briti peaministri Tony Blairiga, kes rõhutas kohtumisel, et NATO uksed peavad jääma lahti ning seda ka Eesti jaoks. Samuti pidas Blair oluliseks, et liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga toimuksid kiiresti ning lubas teha selleks kõik Suurbritanniast oleneva.

Meri kohtus ka Suurbritannia välisministri Robin Cookiga, kes lisaks Euroopa Liidu laienemisele peab väga olulisteks ka Euroopa Liidu haridusküsimusi. “Kui president ütles Cookile, et meil just valmis dokument Õppiv Eesti, mis on järjekordne hariduskontseptsioon, ütles Cook “excellence!”, märkis presidendi pressiesindaja Epp Alatalu.

Eesti suursaadik Suurbritannias Raul Mälk märkis, et presidendi visiit on kulgenud väga esinduslikult, mis näitab kahe riigi suhete kõrget taset. “On toimunud mitmete oluliste välispoliitiliste küsimuste ja majanduskoostöö arutamine,” ütles Mälk. “Julgeksin seda nimetada isegi kõige olulisemaks Eesti visiidiks Suurbritanniasse ning kindlasti on tulemusi ka kahe riigi igapäevases koostöös.”

Mälk rõhutas Briti peaministri ja välisministri toetusavaldusi Eesti liitumisele Euroopa Liiduga. “Suurbritannia on Euroopa riikidest seni vast kõige suuremat toetust avaldanud Euroopa Liidu laienemisele,” lausus Mälk.

Presidendi pressiesindaja märkis, et Meri on visiidi käigus lausa võlunud paljusid olulisi inimesi oma ehtinglasliku olekuga. “Samuti ka proua president, kes näiteks kuninganna audientsil kandis Eesti lipuvärvides kostüümi ning valgeid kindaid, mis kuninganna juures on väga soovitatavad,” lisas Alatalu.

Väga hästi võeti juba kevadises Londonis vastu ka lastekoor Ellerheina, kelle kontserdil Saint Johns Smiths Square’i kirikus oli suur saal publikut täis. Kontserdi alguses pidasid Meri ja Tema Kuninglik Kõrgus Yorki hertsog prints Andrew tervituskõne. Pärast kontserti said Meri ja Yorki hertsog ‰erriklaasi taga veidi ka vestelda ning prints Andrew märkis ära Financial Timesi 24. veebruari eriväljaande Eesti eduka majanduse kohta.

Ellerheina koor kinkis omalt poolt Yorki hertsogile klaasikunstnik Ivo Lille klaaspüramiidi.

Vastuvõtul Lordide Kojas pidasid kõne Briti parlamendi Briti–Eesti sõprusgrupi sekretär krahv Carlisle ja esimene eestlasest Briti parlamendisaadik Lembit Öpik, kes tunnistas, et kui Briti parlament hakkab arutama Eesti liitumist Euroopa Liiduga, pole tema sugugi erapooletu.

Lordide Kojas 80 aasta taguseid sündmusi meenutades demonstreeris president kohalolnutele ka oma käsundusohvitseri mundrit, mida kunagi Vabadussõja ajal inglased kujundada aitasid.

President kutsus inglasi Tallinna allveelaeva kaema

Lordide Kojast suundus Eesti delegatsioon Londoni ülemlinnapea residentsi, kus toimus väga suurejoonelises õhkkonnas tõelisi inglise traditsioone järgiv lõunasöök, millele järgnes toost kuninganna auks ning seejärel toost Eesti presidendi auks ja mängiti ka Eesti hümni.

“President rääkis lõunasöögil inglastele, et kui nad tahavad näha ühte vana, uhket ja head Inglismaal ehitatud allveelaeva, siis tuleb tulla Tallinna allveelaeva Lembitu vaatama,” ütles presidendi pressiesindaja.

Presidendi riigivisiidi ametlik osa lõppes eile hommikul ning seejärel sõitis Meri Inglismaa suurimasse Eesti keskusesse Bradfordi tähistama kohalike eestlastega Eesti Vabariigi 80. aastapäeva. President kinkis Bradfordi Eesti Kodule eestikeelse gloobuse ja kuna sealse Eesti Seltsi esimees Kalju Ellik on Nõmme gümnaasiumi vilistlane, tegi ta isikliku annetuse Nõmme gümnaasiumile.

Õhtul sõitis president tagasi Londonisse, kus täna toimub Eesti saatkonnas üritus, mille käigus president annab ordenid krahv Carlisle’ile ja Nora Morley-Fletcherile kui ühele eestluse hoidjale Suurbritannias.