Kell 11 algav sümpoosion keskendub teemale „Vabatahtlikkus ja riigikaitse”. Üritusest osavõtt on valdkonnast huvitatutele tasuta, teatas korraldaja.

„Riigi kaitse algab kaitsetahtest. Kaitsetahe omakorda põhineb eneseväärikusel ja arusaamisel, et maailm on täis ohtusid. Pronksiöö andis meile kõigile selgelt mõista, et ohud on reaalsed,“ ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo. „Olen kindel, et meie kaitsetahe on samuti reaalne. Kinnitust sellele andis paljude Eesti Reservohvitseride Kogu liikmete valmidus sel ööl riigile olulisi objekte kaitsta.”

Lisaks Aaviksoole ja Laaneotsale kõnelevad sümpoosionil Põhja politseiprefektuuri kesklinna politseiosakonna vanemkomissar Andres Truss, kes teeb kokkuvõtte Eesti politsei aprillimässu ajal saadud kogemustest.

Kriiside, relvakonfliktide ja sõdade tuleviku üle arutlevad professor Erik Männik kaitseväe ühendatud õppeasutustest ning kaitsejõudude peastaabi ülema asetäitja kolonelleitnant Meelis Kiili. Vabatahtlikkusest kui kõrge motivatsiooni ja valmisolekuga organiseeritud jõust räägib vanemleitnant Toomas Peek.

Eesti reservohvitseride kogu tähistab üritusega oma 10. aastapäeva möödumist. „Tänavu kümne aastaseks saav Eesti reservohvitseride kogu on kaugeleulatuva ajalooga organisatsioon, kuna meie eelkäija – tagavaraohvitseride kesksektsioon – asutati juba 1933. aastal,“ rääkis organisatsiooni juhatuse esimees leitnant Vello Väinsalu.

Juubeli puhul antakse välja ka raamat, mis käsitleb reservohvitserkonna ajalugu aastatel 1900-2007. Mati Õuna ja Merike Jürjo poolt koostatud mahukas 270 leheküljeline teos on kõige põhjalikum ja süsteemsem reservohvitserluse teket ja arengut käsitlev raamat, mis Eestis seni ilmunud. Teose esmaesitlus toimub sümpoosioni raames algusega kell 11.30.

Lisaks väljaantavale ajalooraamatule jäävad EROK-i juubeliaastat tähistama ka spetsiaalse kujundusega postmark, ümbrik ja Eesti Posti eritempel.