UNESCO maailmapärandi komitee põhiülesanne on tagada maailma kultuuri- ja looduspärandi säilimine, teatas välisministeerium.

Eesti osaleb nelja aasta jooksul UNESCO maailmapärandi komitee töös ekspertide grupiga, mida juhivad Kunstiakadeemia professor Mart Kalm ja Urve Sinijärv keskkonnaministeeriumist.

Kalmi sõnul on suurepärane, et teiste riikide arvates on Eestil kultuuripärandi hoidmisel teadmisi ja oskusi, mida saab rakendada kogu maailmas. "Selles on Eesti jaoks väljakutset," märkis ta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul soovib Eesti järjest tugevamalt ÜRO ja selle allorganisatsioonide tegevuses kaasa rääkida. "Eesti prioriteedid UNESCOs on seotud maailma füüsilise ja vaimse pärandi väärtustamise ning kaitsega," sõnas ta.

Kolmekümne kandidaadi hulgast valiti koos Eestiga iga kahe aasta järel toimuva rotatsiooni käigus 21-liikmelisse komiteesse veel kümme uut liiget: Etioopia, Iraak, Kambodža, Lõuna-Aafrika Vabariik, Mali, Mehhiko, Prantsusmaa, Šveits, Tai ning Venemaa.

Uued liikmed valiti komiteesse nende riikide asemel, mille liikmelisuse periood komitees läbi sai.

Käesoleva aasta septembri seisuga on maailmapärandi nimekirjas 890 objekti 141 riigist. Eestist on nimekirjas alates 1997. aastast Tallinna vanalinn ja alates 2005. aastast kümne riigi koostöös esitatud Struve meridiaanikaare säilinud rajatised.

Ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsiooni osalisriikide üldkogu, kuhu kuulub kokku 186 riiki, toimub Pariisis 23.-28. oktoobrini.