Samuti on Vija kaitsepoliitika nõunikuks Eesti erimissiooni juures Afganistanis, teatas kaitseministeerium.

Eesti nõunik Jaano Vija kuulub rahvusvahelise väljaõppemissiooni CSTC-A/NTM-A (Combined Security Transition Command – Afghanistan / NATO Training Mission – Afghanistan) koosseisu ning hakkab nõustama Afganistani kaitseministeeriumi strateegia ja poliitika direktoraadi regionaalse kaitsepoliitika osakonda.

Seal on tema tööülesanneteks afgaani ametnike nõustamine osakonna igapäevatöö korraldamisel, sidemete loomisel teiste riigiasutuste ja välisriikidega ning afgaani ametnikele vajalike täiendkoolituste ja seminaride korraldamine.

Eesti nõuniku lähetamine Afganistani toimub koostöös Suurbritannia kaitseministeeriumi ning välisministeeriumiga.

Jaano Vija sõnas, et lõppemas on see aeg, mil NATO ja rahvusvaheline kogukond afgaanide eest asju ära tegid ning otsese relvajõu abil julgeoleku tagamisest olulisemgi on Afganistani aitamine nõuannetega.

„Meie ülesanne ei ole öelda, mida afgaanid tegema peaksid, küll aga nõu anda kuidas üht või teist asja paremini teha ja milliseid vigu vältida,“ ütles Vija.

„Riigina, kes on viimase kahe aastakümne jooksul riigikaitse nullist üles ehitanud, on Eestil võimalik Afganistanile jagada kogemusi, mida vanadel NATO riikidel ei ole,“ lisas ta.

Jaano Vija on lõpetanud Tartu Ülikooli politoloogia erialal ning töötab alates 2005. aastast kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse ja operatsioonide osakonnas välisoperatsioonide spetsialistina.

Vija on läbinud ajateenistuse Pärnu Üksik-Jalaväepataljonis ning on alates 1998. aastast Kaitseliidu liige.

Varasemalt on Afganistani Kaitseministeeriumi juures nõunikena töötanud ka Aart Nõmm, Gerri Lesk ja Ingvar Pärnamäe, kes nõustasid afgaane parlamendisuhete valdkonnas.