„Kinnitan Afganistanis sõdivatele kaitseväelastele, et te ei ole üksi. Teie kõrval on meie liitlased NATO-s ja ÜRO-s, kuid teie selja taga on Eesti toetus. Kodu toetus.“ ütles president Toomas Hendrik Ilves riiklikul leinatalitusel.

President pöördus kõigi kaasmaalaste poole palvega toetada kodust kaugel teenivaid sõdureid ning lahutada teineteisest poliitilised otsused ja sõdurid, kes neid otsuseid täidavad. "Kui keegi peab vajalikuks avaldada arvamust operatsiooni tulevikust, siis Eestis kui demokraatlikul maal on see igati normaalne. Ent meie sõduritele ning nende peredele kuulugu nii meie riigi kui ka meie ühiskonna kõige tugevam toetus ja poolehoid,“ ütles riigipea.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa sõnul on iga Eesti sõduri kaotus valus, sest kaitsevägi on üks pere, üks meeskond.

"Me tunneme ja usaldame üksteist, me ei ole lihtsalt isikustamata nimed ja auastmed koosseisutabelis,“ ütles kindralleitnant Laaneots leinatalitusel. "Ma tean, et tema jagu, rühm, kompanii ning meie liitlased Afganistanis tegid kõik võimaliku, et oma relvavenna elu päästa. Kahjuks ei osutunud see võimalikuks."

Kindralleitnant Laaneotsa sõnul langes Herdis Sikka Eesti eest ja selle nimel, et tema kodumaaga ei juhtuks enam kunagi see, mis juhtus meie riigi ja rahvaga 1939. ja 1940. aastal. "Ausus, seltsimehelikkus, vaprus, kohusetunne ja distsipliin loovad meie kaitseväe moraalse sisu ja annavad meile jõu, millega me Eestit kaitseme,“ ütles kindralleitnant Laaneots. "Nooremseersant Herdis Sikka täitis oma kohust sõdurina vapralt ning auga."

Riiklikul leinatalitusel Tallinna Kaarli kirikus olid langenud allohvitserile viimset austust avaldamas president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip, Riigikogu aseesimees Jüri Ratas, riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, kaitseminister Jaak Aaviksoo ja kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras, Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Ühendkuningriigi suursaadik Peter Carter, Ameerika ühendriikide suursaadik Michael C. Polt, Belgia suursaadik Nicolaas Buyck, kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli, Maaväe ülem kolonel Indrek Sirel, Ameerika ühendriikide ja ühendkuningriigi sõjaväeatašeed.

Riiklikul leinatalitusel teenisid kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere ja piiskop Einar Soone. Nooremseersant Herdis Sikka auks oli üles rivistatud aukompanii.

Langenud allohvitser sängitatakse kaitseväeliste austusavaldustega Rosma kalmistule Põlvamaal.

Kaitseväe väeüksustes üle Eesti on nooremseersant Herdis Sikka mälestuseks heisatud leinalipud.

Nooremseersant Herdis Sikka langes NATO operatsioonil Afganistanis lahinguülesannet täites esmaspäeval, 30. augustil isevalmistatud lõhkekeha rünnakus.