Saatkonna ümber seisvad noored ei lase alates täna hommikust enam kedagi saatkonnast välja ega saatkona sisse, ütles saatkonna pressiatašee Franek Persidski kella 10 paiku Eesti Päevalehele.

Nii ei lastud just hetk tagasi saatkonda sisse näiteks telekanali REN TV võttegruppi, kes tuli tegema intervjuud suursaadik Marina Kaljurandiga. Persidski sõnul seisab miilits tegevusetult eemal ning ei tee midagi selleks, et saatkonna blokeerimist lõpetada.

Kella 13 paiku õnnestus Eesti suursaadikul miilitsa abiga siiski saatkonna hoovist autoga välja sõita. Vaid mõni meeleavaldaja üritas ebaõnnestunult saadiku auto ette seista. Samaks kellaajaks sai intervjuu suursaadikuga tehtud ka REN TV.

Rahvusvahelise konventsiooni järgi peab asukohariik tagama tingimusteta saatkondade häireteta töö. Eesti välisministeerium on juba kaks korda protestinud Moskva saatkonna töö häirimise pärast, kuid Vene välisministeerium pole midagi ette võtnud. Saatkonna ja konsulaadi töö on täielikult peatatud.

Eesti välisministeerium esitas täna Vene Föderatsioonile noodi, milles avaldas "kõige tõsisemat nördimust ja protesti seoses lakkamatult jätkuvate rünnetega Eesti saatkonnale Moskvas".

"Saatkonna personali ja nende perekonnaliikmete elu ning tervis on seatud otsesesse ohtu," märgib noot.

Välisministeerium nõuab tungivalt, et Vene Föderatsioon täidaks oma otseseid kohustusi Eesti Moskva saatkonna ning Vene Föderatsiooni akrediteeritud Eesti diplomaatide turvalisuse ja liikumisvabaduse tagamisel, mis tulenevad Diplomaatiliste suhete Viini konventsioonist.