Medvedev naeratas eile kõigile 14 suursaadikule, teiste seas Eesti saadikule Simmu Tiigile, nagu oleks näinud üle aastate parimat sõpra. „Siin on kohal meile sõbralike riikide saadikud,” teatas ta pärast volikirjade üleandmist oma lühikese kõne sissejuhatuseks.

Venemaa presidendi naeratus võistles eile ainult Kremli Aleksandri saali kullasäraga. Sellises koguses kulda seintel, lühtritel, vappidel ja maaliraamidel oli muljet avaldav ilmselt kõigile, kes juhtusid sellesse saali esimest korda. Mitte ainult suursaadikutele.

Protokolliline viisakus

Medvedevi vastu saali teise otsa rivistunud suursaadikud andsid volikirju üle üksteise järel. Sõnatult. Kokku 30 sekundit igaühele – kõnd üle saali, käepigistus, volikiri käis käest kätte, siis viis sekundit Kremli ametlikule fotograafile koos poseerimist ja kõnd üle saali tagasi. Nagu pioneerimalevasse astumine. Medvedev enne saali üldse ei sisenenudki, kuni kõik saadikud enam-vähem korralikult ühte ritta polnud võtnud.

Simmu Tiik andis kuu aega enne oma 50 aasta juubelit volikirju üle neljandana, pärast Lääne-Aafrika riigi Mali saadikut ja enne Aasia ühe vaesema riigi Bangladeshi saadikut.

Pärast volikirjade vastuvõtmist pühendas Medvedev paar-kolm lauset iga riigi kohta, kirjeldamaks Venemaa suhteid nendega.

Eesti kohta ütles Venemaa president, et loodab konstruktiivseid suhteid. Eelkõige on tema sõnul oluline suurendada Eesti ja Venemaa majanduslikke kontakte, eriti piiriäärsetel aladel. „Loomulikult tuleb arendada heanaaberlikkust ühises Euroopa kodus, kus tuleb jälgida kõiki euroopalikke standardeid,” ei saanud Medvedev siiski mööda vihjest, et Venemaal on oma arvamus Eestis toimuva kohta.

Suursaadik Simmu Tiik ütles Päevalehele, et Medvedevi sõnad annavad tunnistust sellest, et Venemaa liigub praegu suhetes Eestiga lühikeste sammudega ja ettevaatlikult. „Et mitte puudutada enda vaatevinklist poliitiliselt tundlikke pillikeeli,” lausus Eesti suursaadik.

„Eesti ja Venemaa suhteid aitab parandada ja edendada praktiline koostöö näiteks kultuuri- ja sotsiaalvaldkonda reguleerivate lepingute sõlmimiseks,” lisas Simmu Tiik.

Sisuliselt polnud Medvedevi sõnad midagi enamat kui protokolliline viisakus. Üldjuhul kirjutab sellisteks puhkudeks presidendile sõnad ette Vene välisministeerium.

Kuigi Simmu Tiik ootas volikirjade üleandmist viis ja pool kuud, pole selles midagi erilist, sest Kreml korraldabki suursaadikutele tseremooniaid väga harva.

Tekkis kaks leeri

Koos Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga

•• Eesti saadik sattus eile Kremlis tahtmatult osalema ajaloolisel tseremoonial — koos teiste saadikutega andsid oma volikirja üle Abhaasia ja Lõuna-Osseetia saadik.

•• Peale Venemaa veel vaid Nicaraguas tunnustamist leidnud, aga ÜRO ja maailma üldsuse sil­mis endiselt Gruusia osadeks peetavad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia olid paigutatud suursaadikute rivi lõppu. Neile pühendas president Medvedev teiste saadikute ees kõige südamlikumad sõnad.

•• Volikirjade üleandmisel osalenud Euroopa riikide saadikud Suurbritanniast, Rootsist ja Eestist hoidsid ametliku osa lõpus šampanjaklaaside kokkulöömisel sil­ma­nähtavalt Abhaasia ja Lõuna-Osseetia saadikust eemale.

•• „Aleksandri saalis oli ilma nendetagi värvikirev. Tähelepanu pälvisid roh­kem selle saali värvikirevad vapid,” ütles Tiik.