Oma pöördumises leiavad seltsi liikmed, et 10. märtsil Lhasas ja teistes Tiibeti linnades alanud rahumeelsed meeleavaldused, mille mahasurumine Hiina võimude poolt on toonud kaasa kümned hukkunud, väljendavad totalitaarse režiimi repressioonide all kannatava tiibeti rahva meeleheidet.


“Viiekümne okupatsiooniaasta jooksul on Hiina võimud süstemaatiliselt alla surunud tiibeti keelt, kultuuri ja eneseteadvust ning hoolimatult hävitanud selle maa unikaalset looduskeskkonda ja kultuuripärandit,” seisis avalduses. “Lähiajaloo poolest on Eesti ja Tiibet olnud saatusekaaslased. On aeg avada silmad inimõiguste kestva ja jämeda rikkumise suhtes Tiibetis.”

Selts kutsub Eesti riigivõime ja olümpiakomiteed tegema kõike võimalikku, mõjutamaks Hiina Rahvavabariigi võime lõpetama vägivalla- ja hirmutamispoliitika Tiibetis, austama tiibetlaste põhivabadusi ning astuma ausasse dialoogi Tiibeti küsimuse rahumeelseks lahendamiseks selleks, et Hiina vääriks olema 2008. aasta suveolümpiamängude korraldajamaa ka tegelikult mitte ainult propaganda tasemel.

Riigikogu Tiibeti toetusrühm teatas täna, et kaalub avaliku pöördumise esitamist Hiina saatkonnale ning nõuda sisulise dialoogi alustamist tiibetlastega. Riigikogu liige Andres Herkel aga nimetas eelseisvaid Pekingi olümpiamänge genotsiidiolümpiamängudeks.