Venezuelas elav Harry Männil ja Eestis uurimise all olev Mihhail Gorškov on need kaks Eestist pärit endist Natsi-Saksa okupatsiooni aegsete julgeolekujõudude töötajat, kes figureerivad Simon Wiesenthali keskuse eelmisel neljapäeval avaldatud aastaraporti kümne “most wanted” (enim tagaotsitava) sõjakurjategija nimekirjas.

Raport kiidab USA-d ja Itaaliat, kus on enim ära tehtud, et veel elavaid sõjakurjategijaid süüdi mõista, edastab The Jerusalem Post. Kui varasematel aastatel on Wiesenthali keskus paigutanud Eesti nende riikide hulka, kus ei soovita kurjategijate süüdimõistmiseks midagi ette võtta, siis möödunud aasta 1. aprillist kuni tänavu 31. märtsini vaadeldud perioodil on Eesti asetatud vähese huviga riikide sekka.

Ilmselt on see seotud asja-oluga, et väidetavalt Valgevenes juute tapnud Mihhail Gorškov on uurimise all. Samas ei leidnud kapo praegu Venezuelas elava ning USA-sse sisenemiskeelu saanud Harry Männili kohta tõendeid, et ta oleks arreteerinud juute ja kommuniste, kes hiljem tapeti. Wiesenthali raportis nimetatakse tapjateks “natse ja eestlasi”.

Raport heidab Rootsile ja Norrale ette igasuguse natsiküttimise huvi puudumist. Hinde “null” saavad ka Leedu, Läti, Süüria, Austria, Saksamaa, Poola ja Kanada, kes ei suutnud aastaga tuua kohtu ette ühtki natsitaustaga inimest.