Euroopa Liit peab konventsiooniga ühinemist väga oluliseks, andes sellealase soovituse ka liikmesriikidele. Riikidevahelised rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemise alased lepingud saavad ÜRO konventsiooniga tuge juurde. Samuti annab see võimaluse teha koostööd riikidega, kellega on seni kahepoolsed suhted puudunud.

Konventsiooniga ühinevad riigid kohustuvad looma siseriiklikud võimalused takistamaks organiseeritud kuritegevust ja karistamaks konventsioonis käsitletud kuritegude toimepanijaid. Konventsioon võimaldab kurjategijate väljaandmise teistele riikidele, tagamaks kurjategijate kiirema vastutusele võtmise. Eesti on sellist praktikat rakendanud juba näiteks Soomega.

Konventsioonist lähtuvalt tuleb ka Eesti karistuspoliitikas üle vaadata kuriteo läbi saadud tulu konfiskeerimine. Konventsioon näeb ette kuritegelikul teel saadud tulu või vara konfiskeerimise, et muuhulgas kompenseerida kannatanule kahju. Samuti annab see võimaluse konfiskeerida kurjategijate vara, mis asub muudes riikides.

Eesti esmane konkreetne samm peale konventsiooniga liitumist on meie esindaja saatmine Europol-i järgmise aasta esimesel poolel. Samuti on oluline, et Eestil puudusid seni paljude riikidega salajase teabe vahetamise lepingud, mis on konventsiooni parema täitmise eeldus. Konventsioon annab laialdased võimalused õiguskaitse struktuuride koolitamiseks ja tehnilise abiga varustamiseks.

Siseminister Loodus osales Itaalia justiitsministri Piero Fassino poolt pakutud lõunasöögil, millele olid palutud kõik Euroopa riikide delegatsioonid. Lõunasöögi käigus arutati elavalt Euroopa Liidu laienemisprotsessi üle Nizza otsuste taustal, eriti toonitati aktiivse koostöö vajadust liikmes- ja kandidaatriikide vahel. Rootsi ja Belgia ministrid lubasid kandidaatriikidele rohket koolitust ja tihedat koostööd justiits- ja siseküsimustes.

Siseminister Tarmo Loodust saadavad visiidil siseministeeriumi õigusloomeosakonna peaspetsialist Marlen Piskunov ja välisministeeriumi

juriidilise osakonna rahvusvahelise õiguse ja õigusloome büroo atašee Vivian Loonela.