Eesti Ukrainlaste Kongress süüdistab president Viktor Janukovitšit tsensuuris ning lisaks ajakirjandusele nüüd ka ajaloolaste tagakiusamises, nõuab Zabilõi kiusamise lõpetamist, teatas Eesti Ukrainlaste Kongressi esinaine Vira Konõk.

Ukraina lähiajalugu uurinud ajaloolased sattusid lõksu, kui varem avatud arhiivide sisu tänavu üle öö riigisaladuseks kuulutati. Zabilõile esitati süüdistus riigisaladuse avaldamise katses, sest ta kasutas oma uurimistöös nõukogude režiimist julgeolekuteenistuse arhiivimaterjale.

Zabilõi juhib julgeolekuteenistusele endale alluvat okupatsioonirežiimide ohvrite memoriaali Lvovis. Muuseumi töötajaid ei lubatud neljapäeval oma töökohtadele, takistamaks nende tööd arvutitesse salvestatud arhiivimaterjalidega.

Memoriaaliks muudetud endises KGB vanglas tapeti 1941. aastal 1681 Lvovi elanikku.

Aastatel 2008-2010 avati president Viktor Justšenko korraldusel riiklikud arhiivid, kuid need suleti tänavu taas. Arhiivimaterjale uurinud ajaloolased osutusid ühtäkki riigisaladusi sisaldavate dokumentide valdajateks.

SBU uurijad püüdsid Zabilõilt teada saada, millistele välismaa teadlastele ta juba jõudis nõukogude karistussüsteemi puudutavaid materjale saata. Samas ei täpsusta julgeolekuteenistus, milliseid konkreetseid saladusi teadlane ebaseaduslikult valdas või levitas.

Lvovi Ivan Franko nimelise ülikooli lõpetanud 35aastase Ruslan Zabilõi uurimisteemaks on Ukraina vabastusarmee poolt kasutatud strateegia ja taktika.