Kui Lätis tekkis nädal tagasi skandaal sellest, et Iraagis teenivad sõdurid riputasid internetti üles kaks oma tegevust näitavat videot, siis Eesti kaitseväelased on ilma suuremate probleemideta samamoodi käitunud juba üle aasta.

Sõjatehnika näha

Populaarsest videojagamiskeskkonnast YouTube leiab hõlpsasti videoid, kus Afganistanis Helmandi provintsis võitlevad Eesti sõdurid näitavad oma tegevust. Näiteks on YouTube’i videoid üles riputanud eelmisel aastal Helmandis teeninud Estcoy-3 liikmed. Videotelt on muu hulgas näha hulgaliselt militaarvarustust alates eestlaste soomustransportööridest Pasi kuni koalitsioonikaaslaste Chinooki helikopteriteni.

Vanemleitnant Ingrid Mühling kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonnast lausus, et videote avalikustamises kaitsevägi üldjuhul probleemi ei näe.

Mühlingu sõnul tuleb videomaterjali puhul alati arvestada, et selle avaldamisega ei seataks ohtu enda ega kaasvõitlejate elu ja tervist. “Hea maitse ja eetilisuse alla käib see, et ei tohi näidata enda ega vastase haavatuid. Samuti ei tohiks avaldada ka videot abitus seisus kinnipeetutest,” selgitas Mühling. Lätis tekitasid eelmisel nädalal tüli kaks YouTube’i pandud videot, milles Iraagi mässulised ründasid Läti patrulli. Filmitud lõikudest võib näha mõningat tulistamist ning tossupommide viskamist. Läti kaitseväe juhataja Juri Maklakov teatas, et sellist materjali ei tohiks avalikustada.