Tallinna Keskvangla sai eile uudisteagentuurilt Baltic News Service raamatukogu jaoks uusi ning kasutatud raamatuid ja tonni vanu ajalehti, mis asendavad vangide jaoks tualett- ja suitsupaberit.

Vangid said kõigi üleriigiliste ja enamiku maakonnalehtede vanad aastakäigud, vangla raamatukogule annetati hulk Baltic News Service-i välja antud raamatuid "Mayday Estonia" ning kogumikke "Ajakirjanduse kogutud pärlid". Agentuuri töötajad annetasid raamatukogule ka teisi teoseid.

Ajalehti laadinud vangide sõnul on nende kaaslastel eriti hea meel vanade Eesti Ekspresside ning praeguseks ilmumise lõpetanud ajalehe Post numbrite üle. Samuti rõõmustavad vangid ajalehtedes ilmunud ristsõnade üle. Baltic News Service annetas lehti laadinud vangidele ka kuus rulli ehtsat tualettpaberit. "Lubame, et pühime hästi," kinnitasid vangid.

Keskvangla direktori Raivo Allika sõnul ei käi uuest aastast vanglas enam ajalehed ning see on tekitanud probleemi tualettpaberiga. Möödunud aasta lõpuni sai Patarei nime all tuntud keskvangla iga kamber päevas ühe eesti- ja ühe venekeelse ajalehe.

Mullu oli maksuvaba tulu 6000 krooni

Maksuamet uuendas tänavu füüsilistele isikutele mõeldud tuludeklaratsiooni vormi, võttes arvesse seadusega ette nähtud maksusoodustusi.

"Uute tuludeklaratsiooni vormide kehtestamise tingisid eelkõige maksuseaduse muudatused," ütles maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd. "Kui 1995. aastal oli maksuvaba tulu 3600 krooni, siis 1996. aastal on see 6000 krooni."

Sõerd nimetas olulisema uuendusena seda, et eelmise aasta maksustatavast tulust saab maksumaksja maha arvata eluasemelaenu intressid, kapitalirendi eluaseme soetamiseks võetud kapitaliintressid ja maksustamisperioodil tasutud koolituskulud.

Tiit Vähi tähistab 50. sünnipäeva laeval Georg Ots

Peaminister Tiit Vähi tähistab oma 50. sünnipäeva 11. jaanuaril suurejoonelise vastuvõtuga laeval Georg Ots.

Laev on üüritud neljaks tunniks ning juubelile on kutsutud umbes 200 külalist, ütles valitsuse pressiesindaja. Tema sõnul on kutsutuid alates Vähi kõigi valitsuste ministritest ja lõpetades sõpradega Valgamaalt. "Koosviibimine on mõeldud kaasvõitlejatele, mõttekaaslastele ja sõpradele," märkis pressiesindaja. Oma tegelikul sünnipäeval 10. jaanuaril võtab Tiit Vähi õnnesoove vastu Toompeal peaministri kabinetis.

Vene saadikud moodustasid Riigikogus oma saadikurühma

Riigikogus kaht vene erakonda esindavad saadikud moodustasid läinud aasta lõpus lagunenud vene fraktsiooni asemele uue sõltumatute vene saadikute ühenduse. Neli vene saadikut teatasid, et kavatsevad ka tulevikus esindada parlamendis oma 32 000 valija huve.

Vene saadikute ühendust ei saa Riigikogus registreerida, sest selles peab olema vähemalt kuus Riigikogu liiget. Sel nädalal moodustatud saadikurühma kuuluvad ühendatud Rahvapartei esindajad Viktor Andrejev, Sergei Ivanov ja Sergei Issakov ning Eesti Vene Partei liige Igor Sedashev, kes mõistavad oma ühisavalduses hukka Vene Partei esimehe Nikolai Maspanovi tegevuse. Viimane lahkus detsembri lõpus vene fraktsioonist, mistõttu kuueliikmeline fraktsioon lagunes. 1995. aasta parlamendivalimistel esinesid mõlemad vene erakonnad ühises liidus Meie Kodu on Eestimaa.

Jaanus Raidal esindab Eestis Tshetsheeniat

Tuleviku Eesti Erakonna liider Jaanus Raidal alustab esmaspäevast tööd Tshetsheenia esindajana Eestis, ehkki senine Tshetsheenia esindaja nimetab seda tema riigi liidrite vastu suunatud provokatsiooniks.

Raidal (33) kinnitas eile, et tal on Tshetsheenia presidendi Zelimhan Jandarbijevi allkirja kandev ametlik volikiri, millega alustada Eestis tegevust kui Tshetsheeni Vabariigi Itshkeeria ametlik ja täievoliline esindaja. Senine Tshetsheeni ametlik esindaja Eestis Imran Ahhajev nimetas Raidali saamist uueks Tshetsheenia esindajaks provokatsiooniks. "Raidalit tundvad inimesed on Tshetsheeni presidendi valiku üle hämmastunud," on Ahhajev öelnud. "Meie, tshetsheenid, tahame ehitada oma tulevikku puhaste kätega."

Raidal on Eesti kodanik, seni on Tshetsheenimaad väljaspool selle piire esindanud vaid Tshetsheeni kodanikud.

Baltic News Service