Viljandi linnajuhid ei jõua üksmeelele, kas kõrvaldada linna kultuurihoonest selle lava kohal asuvad nõukogude võimu sümbolid sirp ja vasar.

Võõrvõimu sümbolite mahavõtmist pooldab ajalehe Sakala andmetel isamaaliitlasest linnapea Tarmo Loodus. "Sirbi ja vasara all on jube pidu pidada," märkis ta.

Seevastu Viljandi abilinnapea, Keskerakonna liige Karl õmblus on seisukohal, et sirbi ja vasara puhul on tegemist arhitektuurilise mälestusmärgiga, mille mahavõtmise peaksid otsustama kunstiteadlased.

"Ma ei ole kommunist, kuid need sümbolid kuuluvad selle maja juurde, moodustades koos hoonega terviku," ütles kultuurimaja direktor Tiit Kalmet Sakalale.

Jõgeval alustab nädalaleht Perekiri

Homme jõuab lugejani Jõgeval asutatud üle-eestilise nädalalehe Perekiri esimene number. Perekirja müügi- ja reklaamijuht Erki Suits ütles, et uus nädalaleht näeb oma lugejatena eeskätt maal ja väikelinnades elavaid inimesi, aga ka tallinlasi ja tartlasi.

16-leheküljelise nädalalehe teine lehekülg on päevapoliitiline ja annab kommentaaridega ülevaate nädala sündmustest Eestis. Kolmas lehekülg sisaldab nädala põhiuudiseid maakondadest. Palju tuleb lehes nõuandelist: pere- ja sotsiaalpoliitika probleemid, artiklid tervishoiust ja psühholoogiast. Erileheküljed on lastele ja käsitööhuvilistele.

Ajalehe vastutav väljaandja on Tiit Lääne ja tegevtoimetaja ülle Lääne. Suits märkis, et Lääned andsid aastail 1988-1991 välja samanimelist kuulehte. Uuenenud kujul ajakirjandusturule ilmuv Perekiri loeb end kuulehe järglaseks.

Priit Pullerits pole otsustanud Eesti Ekspressi minemist

Tartu ülikooli ajakirjandusõppejõud ja ajakirja Favoriit peatoimetaja Priit Pullerits ütles, et pole veel otsustanud tööle asumist nädalalehe Eesti Ekspress tegevtoimetajana, kuid kaalub pakkumist tõsiselt.

AS Meediakorp meediadirektor Priit Hõbemägi on öelnud ajalehele äripäev, et Eesti Ekspress vajab inimest, kes suurenevat organisatsiooni ohjata suudaks. Pulleritsu asumisel Ekspressi töötaks seal kaks tegevtoimetajat, kellest üks oleks lugude sisuline toimetaja ning teine informatsiooni hankija ja lugude planeerija.

Pullerits märkis, et tema otsustamist mõjutavad väga olulised Tartuga seotud tegurid - perekond, õppejõuamet Tartu ülikoolis ning ajakiri Favoriit.

Rahvusraamatukogu koondab 50 töötajat

Rahvusraamatukogu on alustanud koondamisi, mille käigus vähendatakse töötajate arvu 50 võrra.

Umbes 50 töötaja koondamine on seotud lugejate teenindamise üleviimisega arvutitele ning osa tööde peatamisega, ütles Rahvusraamatukogu personalijuht Heli Naeris. Praegu töötab Rahvusraamatukogus 600 inimest. Naerise sõnul võimaldab koondamine tõsta raamatukogusse tööle jääjate palka.

Pärnumaal kehtivad liikluspiirangud

Alates eilsest on Pärnu linna ja maakonna kruusakattega riigiteedel keelatud sõita veokitel, mille täismass on üle kaheksa tonni.

Pärnu teedevalitsuse tootmisjuhataja Uno Kase ütles Pärnu Postimehele, et piirang ei kehti suurema massiga autobussidele, mis sõidavad kindlal marsruudil ning piimaveokitele.

Liikluspiirang on tingitud kruusakattega teede kandevõime vähenemisest kevadel.

Vene laevalt kukkus mees üle parda

Eesti piirivalve ja kalalaevad ei olnud eile õhtuks leidnud Vene meremeest, kes kukkus öösel Vene kaubalaeva pardalt merre ja jäi kadunuks.

Vene lipu all sõitev Lembit edastas pan-pan-hädakutsungi öösel kell 2, ütles merevalvekeskuse korrapidaja. "Selgus, et laevalt kukkus mees üle parda, meremehe otsinguid alustasid öösel Eesti kalalaevad ja piirivalve," ütles korrapidaja. Vene meremees kukkus üle parda umbes 12 kilomeetri kaugusel Viimsi poolsaarest põhjas Tallinna madala lähedal.

Taotletakse Mõisaküla tollipunkti taasavamist

Valmiera rajooni ja Viljandi maavalitsuse esindajad kirjutasid eile alla dokumendile, milles taotlevad Mõisaküla/Ipiku piiripunktis tollipunkti taasavamist.

Kuna Viljandi maakonnal pole Lätiga mitte ühtegi ühist tollipunkti, kust saaks otse Lätti minna, siis peavad nii Valmiera rajooni kui Viljandi maakonna esindajad vajalikuks tollipunkti taastamist.

Tollipunkti puhul lüheneks Tallinna-Riia rongi marsruut umbes 70 kilomeetri võrra. Samuti oleks Viljandi ja Valmiera bussifirmade juhid kuu aega pärast tollipunkti taastamist valmis avama bussiliini Mõisaküla ja Ruhja vahel, mis oluliselt soodustaks suhtlust kahe riigi piirialade vahel.

Omavalitsusjuhid viivitavad vara deklareerimisega

Osa omavalitsusjuhte ei täida korruptsioonivastast seadust täpselt ja on majanduslike huvide deklaratsiooni esitamisega hilinenud.

Riigikontrollile polnud eilseks laekunud veel kolme maavanema ja ligi poole volikogude esimeeste deklaratsioonid, ütles riigikontrolli konsultant Reet Kalliver. Laekumata on Lääne maavanema Hannes Danilovi, Põlva maavanema Kalev Kreegipuu ja Jõgeva maavanema Meelis Paaveli deklaratsioon.

Riigikogu liikmed ja teised tippametnikud peavad oma majanduslike huvide deklaratsiooni korruptsioonivastase seaduse järgi esitama igal aastal 1. märtsiks.

Sakala maraton jääb ära

Kuna Viljandi ümbruses lund napib, siis jääb pühapäevale kavandatud Sakala suusamaraton ära. Viljandi Spordikooli direktor Urmas Müür ütles, et maraton on lumeolude paranemiseni edasi lükatud. "Paraku kahtlen, kas tänavu õnnestub maratoni läbi viia," sõnas Müür.

Baltic News Service/ETA/EPL