Eesti Instituut Soomes (EIS) kuulutas välja konkursi instituudi juhataja ametikoha täitmiseks järgneva kolme aasta jooksul. Kandidaatide avaldusi oodatakse kuni 12. maini Eesti Instituuti Suur-Karja 14, Tallinn EE0001. Kandideerimise eelduseks on Eesti kodakondsus, soome keele valdamine kõnes ja kirjas ning vähemalt veel ühe võõrkeele oskus, teatas instituut.

Tartu ülikool ja Muusikaakadeemia sõlmisid koostööleppe

Tartu ülikooli rektor Peeter Tulviste ja Muusikaakadeemia rektor Peep Lassmann kirjutasid eile alla koostöölepingule, mille järgi tihenevad koolide sidemed seoses muusikaakadeemia filiaali avamisega eeloleval sügisel Tartus.

Lepingu järgi võimaldab Tartu ülikool muusikaakadeemia üliõpilastel õppida akadeemia valitud üldhumanitaaraineid kuni 12 ainepunkti ulatuses. Muusikaakadeemia omakorda võimaldab ülikooli tudengitel õppida muusikaaineid, mida õpetatakse akadeemia Tartu filiaalis.

Mercedes ootab lotovõitjat

Kuu aega tagasi välja loositud Luksusloosi peavõidule Mercedesele pole seni keegi järele tulnud. Tahes-tahtmata tekib kartus, et võidupilet on juba varem prügikasti visatud, sest ei tahaks uskuda, et keegi niisama loobuks 550 000 krooni maksvast autost, ütles Eesti Loto peadirektor Sven Kolga.

Võidupilet numbriga EST5-075255-03 kaotab kehtivuse, kui lotovõitja ei võta Eesti Lotoga ühendust enne 31. maid.

Tshernobõli veteranidel tuleb mälestuskoosolek

Tallinna Kliinilise Meditsiini Instituudi saalis on täna Tshernobõli veteranide koosolek, kus arutatakse nende sotsiaalset ja meditsiinilist olukorda ning nende probleeme, ütles Eesti Tshernobõli komitee esimees Andres Illak.

Illak märkis, et 1986. aastal Eestist Tshernobõli saadetud 5000 mehest elab siin praegu ligi 4000, 200 on surnud, neist osa Tshernobõlis käigu ja enesetappude tagajärjel. Invaliidiks on tunnistatud 21 inimest.

Kuni 40 protsendil meestest on alkoholisõltuvus

Tartu ülikooli psühhiaatriakliiniku juhataja Veiko Vasara sõnul on alkoholisõltuvus Eesti elanikkonna hulgas kriitiliselt tõusnud, tema hinnangul võivad 20-40 protsenti Eesti meestest olla alkoholist sõltuvad.

Kui sõltuvus on tekkinud, jääb see doktor Vasara sõnul inimesele kuni surmani. Küsimus on selles, kas inimene ise suudab sellest loobuda ning kas teda suudetakse aidata või see ei õnnestu.

Inimeste hulgas, kes iga päev tarvitavad alkoholi, on alkoholist sõltujaid keskmiselt 86 protsenti, 3-4 korda nädalas alkoholi pruukijate hulgas on neid 82 protsenti, 1-2 korda nädalas joojate hulgas 42 protsenti ning 1-3 korda kuus joojate hulgas 4,2 protsenti.

B- ja C-hepatiiti haigestumine on kasvanud

Tervisekaitseameti andmetel on võrreldes eelmise aastaga Eestis mitu korda kasvanud haigestumine viiruslikku maksapõletikku B- ja C-hepatiiti. Tänavu esimese kolme kuuga haigestus B-hepatiiti 147 ja C-hepatiiti 78 inimest, mis on kuni kolm korda enam kui aasta tagasi, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja. Enamik haigestumisjuhte oli Tallinnas ja Ida-Virumaal ning umbes 70 protsendil juhtudest levis haigus narkootiliste ainete süstimisel. Hepatiidiviirus võib haigust põdenud inimesele jätta püsivaid tervisehäireid ning hepatiit on üheks maksavähki haigestumise riskifaktoriks.

Baltic News Service/ETA