Tartus Maarjamõisa haiglas õmblesid arstid neljapäeval üheksatunnisel operatsioonil saega hooletult ümber käinud mehele käe külge tagasi.

63-aastane loksalane lõikas endal käe kreissaega maha neljapäeva hommikul. Kannatanu tõi Tallinnast Tartusse piirivalve helikopter, teatas Tartu Raadio. Maarjamõisa haigla operatsiooniosakonna juhataja Toomas Ellervee ütles, et käe verevarustus on taastatud. "Prognoose on sellises vanuses mehe puhul väga raske teha," lisas Ellervee. "Kriitiline periood kestab veel nädala."

Selge ilma korral on Eestis lootust näha virmalisi

Nädalavahetusel võib selge ilma korral taevas näha virmalisi, sest Põhjamaades on need seekord eriti eredad. Virmalised on Eestis näha vaid selge ilma korral, kuna Eesti asub liiga lõunas, ütles eile Tartu observatooriumi teadur Indrek Kolka. Teaduri sõnul võib Eestis virmalisi näha kümmekond korda aastas. Kolka sõnul tekivad virmalised paar päeva pärast päikesel toimunud aktiivset purset, mis ergastab hapniku ja lämmastiku aatomeid ning molekule. Lisaks mõjub virmalistele ka maa magnetväli, mis tõmbab laetud osakesed vastu atmosfääri ülemisi kihte. Virmalised tekivad umbes 100 kilomeetri kõrgusel ja on tavaliselt sinakad või punakad.

Eredad virmalised on täna ja homme nähtavad kogu Soomes ning teistes Põhjamaades ning lisaks ka Briti saartel, teatas uudisteagentuur STT.

Ratturi alla ajanud ekspolitseiniku kohus algab detsembris

Juunis jalgratturi surnuks sõitnud kaitsepolitsei endise assistendi Rauno Aasa kriminaalasja hakkab Tallinna linnakohus arutama 4. detsembril, ütles Tallinna linnakohtu kohtunik Leo Kunman.

Aasat süüdistatakse liikluseeskirjade rikkumises, millega kaasnes kannatanu surm. Süüdimõistmise korral võib Aasat oodata kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Tallinna prokuratuur kinnitas ekspolitseiniku süüdistuskokkuvõtte möödunud kolmapäeval.

20. juuni hilisõhtul sõitis tollane kaitsepolitsei assistent Aasa Paldiski maanteel kaitsepolitsei kasutuses olnud maasturiga otsa 33-aastasele jalgratturile, kes kohapeal suri. Aasa lahkus seejärel sündmuskohalt ning tegi ekspertiisi alles järgmise päeva hommikul. Ekspertiis tunnistas Aasa kaineks.

Piirivalve saab Teise maailmasõja aegse laeva

ühendriikide rannavalve kingib Eesti piirivalvele poolesaja aasta vanuse jäälõhkuja tüüpi piirivalvelaeva, mis seni patrullis Alaska kandis.

51 meetri pikkune alus jõuab Tallinna täna kell 10, ütles Tiit Põder piirivalve merevalvekeskusest. Eestis hakkab laev kandma nime Valvas ning pardanumbrit PVL-109.

Põderi sõnul tuli laev üle Atlandi ookeani ning selle tugev jäälõhkuja korpus sobib Eesti oludesse.

1944. aastal valminud laeval on neljameetrine süvis, laev on 11 meetrit lai ning meeskonda kuulub 21 meest. Laev on renoveeritud 1980. aastatel. Laev antakse Eesti piirivalvele pidulikult üle 1. oktoobril Admiraliteedi basseinis.

Juubelimüntide kujundus selgub lisavoorus

Eesti Vabariigi 80. aastapäeva juubelimüntide kavandite autor ei selgunud eile, sest zhürii ei leidnud konkursile laekunud tööde hulgast sobivat ja korraldab lisavooru. Zhürii otsustas välja anda ühe teise ja kaks kolmandat preemiat, teatas Eesti Panga pressiesindaja.

Teise preemia vääriliseks tunnistati võistlustöö "Valged ööd", kolmanda preemia väärilisteks võislustööd "Jää vabaks, Eesti meri..." ja "Rukkilill". Kavandite edasiseks viimistlemiseks otsutati ühendust võtta võistlustööde "Valged ööd" ja "Jää vabaks, Eesti meri..." autoritega, kelle vahel korraldatakse konkursi täiendav voor parema kavandikomplekti saamiseks. Müntide kujundust valiva zhürii esimees on Eesti Panga asepresident Heldur Meerits ja liikmed Leo Aadel, Jüri Arrak, Ivar Leimus, Enn Põldroos, Kaupo Pollisinski ja Rait Roosve.

Baltic News Service