Kaitseminister Andrus öövel ja Tallinna Pedagoogikaülikooli rektor Mait Arvisto kirjutavad täna alla koostööleppele, mille kohaselt koolitab Pedagoogikaülikool sel õppeaastal 16 üldhariduskoolide riigikaitseõpetajat.

Riigikaitseõpetajaid koolitatakse kahe semestri vältel TPü kehakultuuriteaduskonnas. Kaitseministeerium tasub üliõpilaste koolitamise eest 160 000 krooni.

Kaitseministeeriumi riigikaitselise hariduse büroo juhataja Urmas Renniti sõnul õpetatakse Tallinnas riigikaitse aluseid 21. keskkooolis ja Tallinna Polütehnikumis. Kogu vabariigis õpetatakse riigikaitset umbes 25 koolis, märkis Rennit.

Riigikaitse aluste õpetamiseks on kaitseministeerium koostanud õppekava, mille on kinnitanud ka haridusministeerium. Kaitseministeerium varustab koolid ka vajalike õppematerjalidega.

Talunikud lähevad võõrsile

Noortel talupidajatel on võimalik minna Eesti Talupidajate Keskliidu korraldusel välispraktikale tosinasse maailma riiki. Praktika kestab kolmest kuust ühe aastani.

19-29-aastastel noortel on aprillis võimalus minna praktikale Rootsi, Taani ja Hollandisse. Mais oodatakse noortalunikke Norras ja Prantsusmaal. Talupidamist saab praktiseerida ka Soomes, Shveitsis ja Inglismaal ning USA-s.

Terveks aastaks võib minna praktikale Uus-Meremaale ja Lõuna-Aafrikasse, kuid enne peab olema töötatud mõnes Euroopa talus ja saadud sealt soovituskiri.

Praktikataludest võib valida piimakarja, seakasvatus-, lambakasvatus-, teraviljakasvatus-, aiandus-, metsandus- ja viinamarjakasvatustalude vahel.

Välispraktikale kandideerijatelt nõutakse võõrkeeleoskust vestluse tasemel, vanust 19-29 aastat, vallalisust, üheaastast talutöö tegemise kogemust, autojuhiluba, taluliidu liikmeksolekut ning põllumajandusharidust või selle omandamist.

10.-14. novembrini toimuvad taluliitudes inglise, soome ja saksa keele test-intervjuud.

Kandideerijad peavad täitma ankeedi ning tegema keeletesti, kaasa tuleb võtta soovituskiri taluseltsist või -liidust, pass ja juhiluba. Testitasu on 50 krooni.

ETA