Kagu piirivalvepiirkonna logistikajaoskonna ülem Tamar Tamme viibib Gruusias vaatlusmissioonil alates septembri lõpust. Esialgu saadeti vaatlejad Poti sadamasse, kuid paar nädalat tagasi suunati nad Khashurisse, mis asub Gruusia keskosas.

Tamme rääkis Päevaleht Online’ile, kuigi õhus on jätkuvalt pinged, ei ole Euroopa Liidu vaatlusmissiooniga midagi väga halba juhtunud. „Keerulisem küll ei ole, kui arvasime, pigem meie jaoks lihtsam,“ rääkis Tamme.

Kuigi Gruusias on Tamme sõnul korralagedust rohkem kui Eestis, siis vaatlejatele suurt ohtu ei ole. „Omavahel madistavad,“ märkis ta. Küll on saanud surma Gruusia politseinikke ning kasutatud peitepomme. Samas on Tamme sõnul positiivne see, et ei ole infosulgu ning juhtumeid ei varjata.

Mehe sõnul on oluline osa vaatlejate tööst põgenike toetamine. „Neid on suhteliselt palju, aga Gruusia ehitab väikesi majakesi, et neid aidata,“ rääkis Tamme. Tema sõnul elavad paljud pagenud grusiinid oma sugulaste juures ning telklinnaku moodi laagreid eriti ei ole.

Väikesi maju põgenike tarvis ei ehitata inimeste endisesse elukohta, vaid ainult sisemaale. „Gori poole sõites on tee ääres üks väga suur linnak, ma isegi ei kujuta ette, kui palju seal maju võib olla. Inimesed elavad nelja-viiekesi sees,“ rääkis Tamme, kelle sõnul majad on mõeldud pereelamuteks.

Tamme viitas, et majad on ehitatud kivist, kuid Gruusia ehitus ei ole kuigi heal tasemel. Segastes oludes püüavad inimesed mehe sõnul hakkama saada ja igapäevaselt hinge sees hoida.

ELi missioon ei ole Tamme sõnul tule alla sattunud, küll rünnati mõned päevad tagasi OSCE vaatlejaid. Tollest rünnakust pääsesid vigastusteta nii auto roolis istunud eestlane kui ka teised vaatlusmissiooni liikmed.

Ohtlikku olukorda on Tamme kinnitusel aidanud vältida see, et kontrollpunktidele ei ole liiga lähedale mindud. Vaatlejate jaoks on Tamme sõnul parem, kui piiripunktis on venelased. „Kui on lõuna-osseedid, siis hullem, kuna nad joovad palju,“ lausus Tamme.