Tallinna Linnateatri muusikaala juhataja, tänavu presidendilt Valgetähe viienda klassi teeneteristi pälvinud Riina Roose on üks oluline osaline Linnateatri eduloos, sest on alates 1993. aastast teinud kaasa teatri suured võidud ja tõusud, kujundades ka ajalukku läinud lavastuste muusikalise partituuri.

Veerandsaja aasta jooksul sündinud lavastustele Roose loodud muusikaliste kujunduste loetelu on tohutu pikk, sealt leiab mitut sorti teoseid. Roose on osalenud selliste lavastuste loomisel nagu “Valge abielu”, “Rocco ja tema vennad”, “Pianoola”, “Ainus ja igavene elu”, “Kuritöö ja karistus”, “Isad ja pojad” – kõik teatriteosed, millel on oluline koht Linnateatri kunsti austajate seas. Lavastajatest on ta teinud koostööd lisaks Elmo Nüganenile veel Jaanus Rohumaa, Adolf ·apiro ja paljude teistegagi. Ja isegi Priit Pedajaga, kusjuures Pedaja muusikatundmise ja -tegemise anne on vaieldamatu, ent temagi on pidanud vajalikuks kutsuda Roose Draamateatrisse ajutiselt endale appi teatrimuusikat paika panema. 

Kuidas tuli Roose teatrikunsti juurde? Elmo Nüganen meenutab: “Riina teatrisse tuleku kohta on raske midagi öelda, sest täna on tunne, justkui oleks ta siin kogu aeg töötanud.”

Sinimustvalge lugu

Nüganen räägib, et kuulis Roosest, et ta oli saadetud Soome lavastuste muusikalist kujundust õppima. “Sel ajal oli see oluline asi ja et ta oli võrdlemisi tundmatu, mõtlesin ma, et leiti ka, keda saata,” selgitas ta. “Augustist 1993 oli ta Linnateatris ja tegi muusikalise kujunduse “Valgele abielule” ning kõik mu eelarvamused hajusid. Täna on Riina Roose minu jaoks inimene, kelle käest küsin teatrialast nõu ka siis, kui asi muusikat ei puuduta.”

Nüganen teab Riinast rääkida ka ühe huvitava loo: “Kui me 1988. aasta kevadsuvel konservatooriumi lõpetasime – meie lavakunstikateedri ja Riina koorijuhtimise – peeti  lõpuaktus Estonia kontserdisaalis. Ja kui lõpetajad-lapsevanemad saali sisse läksid, lehvis saalis sinimustvalge lipp. See mõjus ootamatult, sest kooliaktustel seda lippu veel ei kasutatud. Lipp oli üles pandud kooli ja kontserdisaali juhtkonna teadmata – üks inimene oli ta põues sisse toonud ja üles riputanud. Mõni aeg tagasi kuulsin ma, et see inimene oli Riina Roose. Ise ta sellest ei räägi, on selline inimene, võtab kätte ja teeb ära.”

Üks Riina Roose hiljutine töö annab märku teatud iseseisvumisest. Eesti teatri 100 aasta juubeliks tehtud Linnateatri lavastuse “Eesti teatri laulud” muusikaline kujundaja on Riina Roose, ent muid ametimehi seal pole, ei näitekirjanikku ega lavastajat. Mis ei tähenda, et tükis dramaturgia ja kujundlik lahendus puuduks. Needki on Roose tehtud, ehkki seda au ta endale kavalehel võtnud pole.

Riina Roose

Koorijuhi haridusega

tunnustatud teatritöötaja

•• Sündinud Järvakandis

27. veebruaril 1964.

•• Lõpetas 1988. aastal

Tallinna Riikliku Konservatooriumi koorijuhtimise erialal.

•• Töötab alates 1993. aastast Linnateatris muusikaala juhatajana.

•• Sai 2004. aastal parima teatritöötaja Eesti Teatri Auhinna ning 2006. aastal mitu auhinda lavastuse “Eesti teatri laulud” eest.