Eesti välisministeeriumi viimase teate kohaselt on välisminister Urmas Paet nördinud Vene võimude tegevusetuse pärast Eesti Moskva saatkonna turvalisuse tagamisel.

“Eilses telefonivestluses kinnitas Vene välisminister Lavrov mulle, et Venemaa täidab kõik oma kohustused Eesti Venemaal asuvate välisesinduste turvalisuse tagamiseks,” toonitas Paet. “ Päev pärast seda on Eesti Vabariigi saatkonna sein Moskvas jõhkralt ära soditud,” sõnas ta.

Paet lisas, et Eesti nõuab selle intsidendi kohta selgitusi Venemaa välisministeeriumilt.

Nende tingimuste tõttu ei tööta Moskva saatkonna konsulaarosakond esmaspäeval, 30. aprillil täie võimsusega. Vaatamata sellele osutatakse Eesti kodanikele konsulaarabi. Nii pea, kui Eesti Moskva saatkonna julgeolek on vajalikul tasemel tagatud, alustab konsulaat tööd tavalises korras.

Täna pärastlõunal tegi Eesti välisministeerium ka teise Vene võime süüdistava avalduse seoses Eestis elava venemaa kodaniku hukkumisega Tallinna rahutustes.

"Eesti välisministeerium lükkab otsustavalt ümber Vene välisministeeriumi tänases avalduses esitatud väited ning peab kahetsusväärseks, et seal sisalduvad alusetud süüdistused on suunatud olukorra teravdamisele Eestis," seisab ministeeriumi teates.

Nimelt on riigiprokuratuur välisministeeriumile kinnitanud, et Vene kodaniku surm pole kuidagi seotud politseiametnike tegevusega avaliku korra tagamisel 27. aprillil Tallinnas.

Riigiprokuratuuri andmeil on 1987. aastal sündinud Dmitry surma põhjuste uurimiseks alustatud kriminaalmenetlus. Tänaseks kogutud tõendid viitavad sellele, et Dmitry suri massilistes korratustes osalenud isikute omavahelise tüli käigus saadud vigastuste tagajärjel. Kuriteo asjaolude ja süüdlaste väljaselgitamine jätkub.

Välisministeerium on teavitanud Vene saatkonda noodiga Tallinnas Eesti elanikust Vene kodaniku surmast.

Eesti Tervishoiuameti hinnangul on rahutustes vigastada saanutel valdavalt peahaavad ning labakäte pindmised vigastused, mis on tõenäoliselt põhjustatud poodide vaateakende lõhkumisest tekkinud klaasikildudest.