Täna avatakse Budapesti Tekstiilimuuseumis eesti kinnaste näitus, millega tähistatakse ühtlasi Eesti Rahva Muuseumi 100. tööaastat.

Meile kui põhjamaalastele on kinnas väga tavaline riietuseosa, ent paljudele lõunapoolsetele rahvakultuuridele on tegemist eksootikaga. Kinnast ei tunne ka ungari rahvarõivas. Väljapanek Budapestis esitab murdosa ERM-i kogudes säilitatavast enam kui 5000 kindapaarist, teatas Eesti Instituut.

Eestis kestab kinnaste kudumine ja kandmine raugematu hooga ja seetõttu katavad väljapandud kindad pika ajavahemiku keskajast tänapäevani. Vana ja uue kontrastsust rõhutab väljapaneku kujundus, kus kindad asuvad kahe klaaspinna vahel, võimaldades neid vaadelda mõlemalt poolt. Läbipaistev pinnalahendus meelitab vaatajat näitust lähemalt uurima: klaas kui kaasaegse tehismaailma materjal, villased kindad aga kui iidse ja jätkuvalt eheda rahvakultuuri väljendus. Mustrimaailma ilu on oodatud nautima ka kõige pisemad – neile on uudistamiseks mustrilised käpikloomad.

Näitusel eksponeeritakse kindaid keskajast kuni kaasajani ning väljapanek tutvustab väikest osa Eesti Rahva Muuseumi kogudes säilitatavast enam kui 5000 kindast. Välja pandud kindad on muuseumiesemete koopiad, mille on kudunud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala üliõpilased ja vilistlased.

Külastajaile on avatud ka õpituba, kus saab Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna meistrite hoole all õppida kirikinda kudumist, sh haruldast nõeltehnikat. Näitusele järgneb Viljandi etnoansambli Urtapan kontsert.

Eesti kindanäitus on osa Budapesti kevadfestivali prgrammist ja jääb avatuks 30. aprillini. Näitus valmis Eesti Instituudi, Eesti Rahva Muuseumi, Viljandi Kultuuriakadeemia ja Kultuuriministeeriumi koostöös