Miinitõrjeoperatsiooni käigus puhastatakse mereteid kahe viimase maailmasõja ajal veesatud meremiinidest ja muudest lõhkekehadest, teatas kaitsejõudude peastaap.

Kokku osaleb operatsioonil 27 laeva 14 riigist. Lisaks saadab Kanada operatsioonile vaatlejad. Operatsiooni juhtstaap koosneb nii Eesti kui teiste Euroopa riikide spetsialistidest.

Eesti mereväe juhtimisel korraldatavast operatsioonist võtavad osa ka NATO miinitõrjeeskaadri  laevad. NATO miinitõrjeeskaadri juhtlaev oli kuni selle aasta märtsini Admiral Pitka. Operatsiooni ajal kuulub eskaadrisse esimene Balti riikide miinitõrjelaev, Eesti miinijahtija Sulev.

Miinitõrjeoperatsiooni üldjuhi, Eesti mereväe staabi ülema kaptenmajor Ahti Piirimägi sõnul paneb selline suuremahuline operatsioon proovile kogu mereväe võimekuse.

“Eesti mereväe kanda on olnud operatsiooni planeerimisprotsess, juhtimine, üksuste varustamise koordineerimine ning loomulikult osalemine miinitõrjeoperatsioonis. Seejuures panustame ühe laevaga NATO kiirreageerimisüksustesse,” ütles kaptenmajor Piirimägi.

Lisaks miinitõrjeoperatsioonidele ja harjutustele treenitakse meremeheoskusi, ühist sidepidamist, päästeelemente ning laskmis- ja traalimisoskusi. Operatsiooni toetavad piirivalve alused ja õhuväe helikopterid. Veealuste lõhkekehade kahjustutamiseks kasutatakse ka mehitamata nn. troone ja miinituukreid.

Open Spiriti raames viiakse Saaremaal, Roomassaare sadamas läbi reservõppekogunemine Saare kaitseliitlastele, kes harjutavad sadamakaitset.

Miinitõrjeoperatsioonid ja nende läbiviimine on Eesti mereväe peamisi ülesandeid. Seekordsed operatsioonialad asuvad Saaremaast lõunas, Naissaare ümbruses ja Lahepere ning Kolga lahes.

Open Spiritil osalevad laevad on jagatud nelja allüksusesse, mis peavad operatsiooni vältel läbi otsima ja lõhkekehadest puhastama neile ette nähtud alad. Tuukri- ja toetuslaev Tasuja pardal tegutseb Eesti, Läti, Soome ja Suurbritannia tuukriüksus ning Roomassaare sadamas on üles seatud operatsiooni kaldatoetuspunkt.

Viimastel aastatel on põhjalikult läbi uuritud Tallinna ja Muuga laht. Lõhkekehade otsimine jätkub Naissaare ümbruses, kus sõdade ajal olid teadaolevalt eriti suured miiniväljad. Eelmise suurema operatsiooni, MCOPEST 2004 ajal puhastati idapoolsemaid alasid tagamaks sealsete mereteede ohutus. Sellesse piirkonda jääb ka hiljuti avatud Sillamäe sadam.

Laupäeval, 2. septembril ja pühapäeval 3. septembril on operatsioonil osalevad Prantsuse, Rootsi, Poola ja Eesti laevad avatud külastajatele kella 13-st kuni 16ni Saaremaal, Roomassaare sadamas.