Välisminister Urmas Paeti sõnul on OSCE-l plaanis Gruusia konfliktipiirkondadesse saata 20 lisavaatlejat ning nende hulgas võib olla ka kaks Eesti kaitseväe ohvitseri. Praegu on Gruusias 142 OSCE vaatlejat, kuid lähinädalatel võib nende arv kerkida 250-ni.

Vaatlejate ülesandeks on jälgida, et pooled peaksid kinni relvarahu kokkulepeteks, ei provotseeriks ning lisaks peavad nad koguma ka kõikvõimalikku infot konflikti piirkonnast, selgitas Paet valitsuse pressikonverentsil.

Eeloleval laupäeval paneb Eesti Gruusia poole teele ka uue abisaadetise. Kui eelmine kord saadeti peamiselt meditsiinitarbeid, siis seekord on abivajajateni jõudmas tekid, padjad, madratsid ja meditsiinitarbed. Kokku umbes kümme tonni, maksumusega neli miljonit krooni. Lisaks saadetakse ka eraannetajatelt tulnud mänguasju, lasteriideid ja desinfitseerimistarbeid.

Paet avaldas ka heameelt, et viimaks on avanemas Lõuna-Osseetia alad, mis seni olid rahvusvahelistele humanitaarorganisatsioonidele suletud ning eile sai piirkonnale ligi näiteks Punane Rist.

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul on praegu plaanis ka suurendada Gruusia üliõpilaste mahtu Tartu ülikoolis seniselt kuuelt 12-le. Nende üliõpilaste õppekulud tasuks sel juhul Eesti riik. Lisaks on mõeldud korralda septembris kriisipiirkonnast pärit lastele ka noortelaager.

ÜRO andmetel on hetkel sõjapiirkonnas üle 150 000 põgeniku, kellest umbes 120 000 on Gruusia territooriumil. Ülejäänud põgenikud on siirdunud kas Põhja-Osseetiasse või mujale Venemaale. Paeti sõnul on siiski juba ka Lõuna-Osseetiasse tagasipöördumise märke.

Välisminister avaldas aga muret asjaolu üle, et vähemalt 30 000 inimesel ei ole enam kohta, kuhu tagasi pöörduda ning neile tuleb leida pikemaajalised lahendused, kuidas eesolev sügis ja talv üle elada.