Eesti start-up-ettevõte Jobbatical püüab laieneda välisturgudele ja otsis endale selle tarbeks turunduseksperti. Ameerika Ühendriikidest leiti sobiv kandidaat, kellele mindi siis kolmekuulist Eesti elamisluba vormistama. Noor turunduspetsialist Isabel Machiko Hirama pidi juba aprillis Eestis tööle hakkama. Kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) büroos põrkas ettevõtte asutaja Karoli Hindriks aga ootamatule probleemile.

Nimelt selgus, et Hirama esitatud dokumendifoto on ülemäära lõbus, sest neiu naeratab liiga laialt. Eestis on dokumendifotodele seatud kindlad nõuded. Fotol kujutatud isik peab olema otsevaates ja loomulikus olekus: neutraalse ilmega, avatud silmadega, suletud suuga, peakatteta ja vaatama objektiivi. Kui lõbusalt tohib fotol naeratada, pole seadusesse otseselt kirja pandud, kuid ilmselt peab see siis jääma mona-lisalikult neutraalseks. Hirama aga oli lasknud fotol naeratuse särama.

Ka USA tahab fotol neutraalset ilmet, loomulik naeratus on siiski lubatud.

Hindriks võttis otse KMA büroost ühendust Washingtonis elava Hiramaga, teatas talle, et Eesti seadused ei luba kahjuks dokumendifotodel nii suurelt naeratada, ja palus teha kiiresti ühe võimalikult tõsise selfie. Hirama olevat küll muretsenud, et naeratuseta näeb ta fotol välja nagu kurjategija, kuid tegi siiski mobiiliga endast neutraalse foto ja saatis selle Eestisse. See tõsise ilmega foto ametnikele sobis.„Ma ei taha politseid kritiseerida. Paraku seadused lihtsalt ei luba ametlikel fotodel naeratada,” ütles Hindriks ja kiitis politseiametniku teenindust. „Tänu sellele, et ametnik oli nii vastutulelik ja lubas kiirelt teha selfie, lahenes olukord kiiresti ja ilmselt on juba homme elamisluba olemas.”

Lihtsam tuvastada

„Tema (Hirama – H. K.) ei saanud ilmselt aru, miks ei tohi naeratada,” rääkis Hindriks, kellele tegi juhtum palju nalja. „See on üks lugu, mis iseloomustab eestlasi ja kultuuridevahelisi erinevusi.”

Ameerika passifotode nõuetes on tegelikult samuti kirjas, et fotol tuleb olla neutraalse ilmega, kuid see on soovituslik ja loomulik naeratus lubatud.

PPA Põhja prefektuuri teabebüroo peaspetsialisti Diana Kitsingu sõnul ei ole foto elamisloa saamisel takistus. Foto nõuded on aga määratud seetõttu, et inimest on kõige lihtsam tuvastada, kui ta on fotol neutraalse ilmega.