ELFi nõukogu hinnangul on uue metsaseaduse näol tegemist valdavalt majandushuvist lähtuva tekstiga, mille jõustumine seadusena nõrgendab kontrolli Eesti loodusvarade üle. Metsa käsitlus antud seaduses on piiratud loomuga ning lähtub metsast kui veel kasvava puidu laost.

ELFi hinnangul ei taga uus metsaseadus metsade jätkusuutliku ja keskkonnasõbraliku majandamispraktika väljakujunemist, sest ei lähtu arusaamisest, et metsade majandamise lahutamatu osa on erinevate keskkonnaaspektidega arvestamine. Metsa majandamise planeerimisel tuleb metsa suhtuda kui ökosüsteemi, mitte kui puude kogumisse.

ELFi nõukogu rõhutab uue metsaseaduse nõrkust peamiselt just järgmistes aspektides:

1) Metsade majandamise kavandamisel käsitletakse metsa kõigest puude kogumina, ignoreerides metsa kui ökosüsteemi teisi tunnuseid, väärtuseid ja funktsioone.

2) Metsade raiumisele läheneb riik metsale kinnistupõhiselt, ignoreerides sellega metsa kui elusüsteemi terviklikku olemust ja sellest tulenevaid riske.

3) Metsaseaduse eelnõu välistab püsimetsanduse võimalikkuse ja propageerib kõige keskkonnavaenulikuma raieviisi - lageraie kasutamist.

4) Uus seadus ei paku tõhusat lahendust Eesti metsade kõige väärtuslikumate osade vääriselupaikade kaitsele erametsades.

ELFi nõukogu rõhutab, et metsad kui elupaigad ning nendega kaasnev liigirikkus pole mitte pelk esteetiline väärtuskogum ega majanduslik üksus, vaid liigirikkusel on oluline roll ka inimese heaolu ja tervise säilitajana.

"Me ei saa heaks kiita looduslike terviksüsteemide administratiivset ning meelevaldset jagamist ja haldamist, mida antud seadus praegusel kujul propageerib. Paraku pole looduskaitsjate soovitusi uue metsaseaduse parandamiseks senini arvestatud,"seisab ELFi avalduses.