Musta mere rannikul asuva Bulgaaria ühe suurima suvituslinna Sunny Beachi ehk Päikeseranna politsei on kimpus vägistajate ja röövlitega. Lisaks on viimastel nädalatel toimunud Päikeserannal saladuslikud surmad, mille esialgseks põhjuseks peetakse liigset alkoholi.

Selle suve jooksul on ka Eesti ajakirjandusse jõudnud ridamisi uudiseid, kus räägitakse järjekordsest vägistamise ohvriks langenud skandinaavlasest. Eelmisel nädalal pöördus Päikeseranna politseisse näiteks 17-aastane Norra neiu, kes väitis, et ta uimastati ja seejärel vägistati. Juuli lõpus vägistati samas piirkonnas neli 16–18-aastast Taani neiut.

Telekanali BBC väitel on viimastel nädalatel toimunud kurbade sündmuste peasüüdlaseks olnud alkohol. Päikeseranna kohaliku politsei juhtivinspektor Stoicho Manevi sõnul on Bulgaariast saanud Skandinaavia turistide seas populaarne alkoholiturismi sihtkoht. “Alkohol on Skandinaavias oluliselt kallim kui Bulgaarias,” lisas Manev BBC-le.

Juuli keskel hukkus Päikeseranna ööklubis üks 25-aastane rootslane, päev varem suri samuti ööklubis 17-aastane Taani noormees. Mõlema sündmuse puhul olid noormehed tugevas alkoholijoobes. Kui rootslane suri tõenäoliselt turvameestega puhkenud kakluse käigus, siis taanlase surma põhjuseks oli kohaliku politsei teatel alkoholimürgitus. Suve alguses suri Päikeserannal ka noor Suurbritannia kodanik, kes sai surma otse tantsupõrandal.

Põhjamaade ajakirjandus on Päikeseranda asunud viimaste sündmuste taustal nimetama Bloody Beachiks ehk Veriseks rannaks. Lisaks sagedastele vägistamis- ja surmajuhtumitele on seal turiste sageli ka röövitud ja pekstud.

Välisministeeriumist kinnitati eile, et eestlastega pole Bulgaaria suvituslinnades midagi märkimisväärset juhtunud. Kuid nagu ka mujal maailmas puhates, soovitab välisministeerium ka Bulgaarias hoida dokumentidel, rahal ja vääris-asjadel silm peal.

Eestist iga nädal mitu reisi

Eestist korraldavad erinevad reisibürood suvekuudel igal nädalal paar-kolm reisi Bulgaaria eri kuurortitesse. Reisifirma Novatours juhatuse liige Raimondas Ušeckase sõnul on ta Päikeserannal korduvalt ka ise käinud ja julgeb odavat reisisihtkohta soovitada ka teistele.

“Eesti turistidega pole seal meie andmeil midagi märkimisväärset juhtunud, aga et seal on turvalisusega probleeme, olen kuulnud küll,” lisas Ušeckas.

Novatoursi juhatuse liikme hinnangul algab enamik rööve ja kaklusi purjus turistide enda algatusel. Näiteks ei pidavat olema harvad juhtumid, kus purjus turistid jooksevad mööda hotelli paljalt ringi, tormavad tänavale ja norivad esimese ettejuhtuvaga tüli.

Bulgaaria kuurort

Sunny Beach –

Slancev Brjag – Päikeserand

•• Asub Bulgaaria lõunaosas. Põhjas piirneb kuurort Stara-Planina mäestikuga, mis kaitseb randa jaheda tuule eest. Varna lennujaama on siit 100 kilomeetrit.

•• Sunny Beach on suurepärane puhkepaik – kuue kilomeetri pikkune kuldse peene liivaga rand, puhas ja selge smaragdroheline meri ja värske õhk.

•• Turistidele pakutakse kõiki veespordi võimalusi: jahid, purjelauasõit, veesuusatamine, kiirkaatrid, veelangevarjud ja plaanerid.

•• Kuurortis on tenniseväljakud, tennisekool, ratsutamiskool ja hobusekasvandus, bowling’usaalid, minigolfiväljakud, rannavolle jmt. Sunny Beachil on ka kasiinod, baarid, restoranid, ööklubid ja varieteed ning diskoteegid.

Allikas: Perereisid.ee