Käesoleva aasta alguses algatati Nova Vita Kliiniku ja Tartu Biotehnoloogia Pargi initsiatiivil reproduktiivmeditsiini ja biotehnoloogia ettevõtete ja teadusasutuste koostöövõrgustik, mis loob eeldused kõrgetasemelise uurimiskeskuse rajamiseks Eestisse, teatas Nova Vita kliinik.

Koostöövõrgustik (klaster) on esimene oluline samm Eesti liikumisel meditsiiniteenuse ekspordi suunal viljatuse ravi teenuste ja tehnoloogiate ekspordi näol.

Initsiatiivi raames teevad koostööd Eestis lastetuse raviga tegelevad kliinikud – Nova Vita kliinik, Elite kliinik, Fertilitas ja Tartu ülikooli kliinikum ning ekspordile suunatud biotehnoloogia ettevõtted nagu Asper Biotech, TBD Biodiscovery ja Bestenbalt.

Ühishuviks on luua Eestisse kõrgekvaliteediline lastetuse ravi diagnostika ja ravi teenuste keskus, mida toetavad tänaseks välja arendatud kõrgtasemelised uurimisbaasid.

Viljatuse probleem puudutab iga viiendat noort perekonda. Kahjuks on viljatuse diagnostika küllaltki ebatäpne ning ravi madala tulemuslikkusega. Viljatuse ravi kasutamise tulemusena rasestub ja sünnitab lapse ainult iga kolmas ravi läbinud naine.