Eriraportöör Diène esitles täna Genfis ÜRO Inimõiguste Nõukogu istungil Eesti kohta koostatud raportit, teatas välisministeerium.

Diène on rahul Eesti valitsuse tugeva poliitilise tahtega rassismi ja diskrimineerimisega seotud probleemide lahendamisel ja tõdeb, et probleemi on teadvustatud kõrgel tasemel ning sellega tegelevad aktiivselt valitsusasutused ja ametkonnad. Diène tunnustas ka Eesti ühiskonna tolerantsust, millele tuginedes saabe Eesti rassismi ja diskrimineerimisega seotud probleemide lahendamist veelgi tõhustada.

Raporti kohaselt mõistab Diène täielikult, et pikaajalise Nõukogude okupatsiooni jäetud pärand on vastuoluline ning julgustab oma soovitustes Eesti ühiskonda neid probleeme lahendama järjekindla integratsioonipoliitika ning ühiskondliku dialoogi kaudu.

Venekeelse vähemuse, mitte-Euroopa immigrantide ning mustlaste osas peab Diène vajalikuks määratlemata kodakondsusega isikute küsimuse lahendamist.

Mullu septembris Eestit külastanud Diène leidis, et vene vähemus moodustab Eesti ühiskonnast suure osa, mistõttu peaks vene keel saama riigikeele staatuse.

“Vene kogukond Eestis on väga suur. Kui ühiskonnas on 30 protsenti venelasi, siis pole tark seda eirata,” ütles Diène tookord, soovitades kaitsvast positsioonist loobuda.

Raportis on välja toodud ka, et Eestis on vastu võetud lõimumiskava aastateks 2008-2013, kus on ette nähtud kodanikkonna juurdekasvu säilitamine. Eelmisel aastal sai Eesti kodakondsuse üle 4000 inimese.

Genfis esines sõnavõtuga ka välisministeeriumi I poliitikaosakonna direktor Margus Kolga. „On meeldiv, et eriraportöör on lähenenud temaatikale tasakaalukalt ning võtnud arvesse Eestit mõjutanud ajaloolist konteksti,” ütles ta.

24.-28. septembril 2007 toimunud visiidi jooksul kohtus ÜRO eriraportöör valitsuse, erinevate ametkondade ja kodanikuühiskonna esindajatega. Visiidi eesmärgiks oli tutvuda Eesti identiteedi taastamisega pikaajalise võõrvõimu domineerimise ja okupatsiooni järel, vaadeldes selles kontekstis vähemuste kaitse küsimust ning multikultuursuse suunas liikumist seoses mitte-Euroopa immigratsiooni võimaliku kasvuga.