Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) president René Van der Linden kritiseeris Eestit Iisraelist tulnud kirja, Amnesty Internationali ning inimõiguste voliniku raportite põhjal, keeldudes taganemast isegi selgetest faktivigadest.

Van der Lindeni kindlameelsus vigaste faktide kaitsmisel viis temaga kohtunud Eesti poliitikud meeleheite äärele. Keskpäeval okupatsioonide muuseumis aset leidnud kohtumisel tudengitega paisus Eesti Päevalehe esitatud küsimusest äge sõna-sõda külalise ja talle hiljem muuseumit tutvustanud Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Mart Laari vahel. Nimelt uuris Päevaleht, mis annab van der Lindenile alust süüdistada Eestit vähemuste diskrimineerimises, mille peale kostis külaline, et erinevalt temast kui Euroopa Liidu kodanikust ei saa kodakondsuseta elanikud Eestis kohalikel valimistel hääletada.

Seepeale proovis Laar aga külalise tähelepanu juhtida faktile, et Eestis on see läbi aastate olnud võimalik. “Kust te võtate, et Eestis ei saa vähemused kohalikel valimistel valida?” küsis Laar kogunenud publiku ees. “Mina olen lugenud viimaseid Amnesty Internationali ja inimõiguste voliniku raporteid ning neid ei ole keegi kahtluse alla pannud,” raius van der Linden vastu. Sama kordas ta pärast töölõunat ja välisministriga kohtumist aset leidnud pressikonverentsil, mööndes vaid, et ees    ootav inimõiguste voliniku tutvumisreis oleks hea moment neid küsimusi uuesti arutada.

Kiri Iisraelist

Seepeale ei jäänud Eesti delegatsiooni juhtinud IRL-i riigikogu liikmel Andres Herkelil muud üle kui korrata, et asjade seletamisega tuleb ka edaspidi tegeleda. “Ükski ENPA dokument ei tee siiski sellised faktividu,” viitas Herkel asjaolule, et sama assamblee president ei võta Eestit kritiseerides aluseks isegi enda juhitava kogu materjale.

Van der Linden avas ka kaardid selles suhtes, miks ta on süüdistanud Eestit fašismi ilmingute soodustamises. “Ma sain kirja Iisraelist,” põhjendas ta. Seejuures ei saanud ka välisminister Urmas Paet enam sekkumata olla ja teatas diplomaatiliselt, kuid teravalt, et Eestis mõistetakse kõik sellised ilmingud tingimusteta hukka.

Erna retke kriitik

Mõistis retke hukka

natsliku tausta pärast

•• Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president René van der Linden oli see inimene, kes tõstatas igal aastal augustis peetavat Erna retke sõjaväelise võistluse meelsuse küsimuse.

•• Vene ingliskeelses telekanalis Russia Today esinenud van der Linden pidi vastama teleajakirjaniku küsimusele, kas augustis toimuv Eesti valitsuse korraldatud sõjamängude võistlus, mis sai oma nime natsliku luuregrupi järgi, on talutav.

•• “ENPA on minevikus selliste manifestatsioonide vastu kindla positsiooni võtnud ja me oleme ka tuleviks selliste manifestatsioonide vastu, mis viitavad Natsi-perioodile ning eriti neile, kes soovivad mineviku sündmuste abil avalikkuse tähelepanu saada,” ütles van der Linden.