Laulupeole saabusid eile hilisõhtul Abhaasia eestlaste 28-liikmeline naiskoor, kelle osalemine seekordsel peol on peaaegu ime, sest aastaid pole Sulevi ja Salme külast keegi Eestisse pääsenud.

Pisarad silmis astus lennujaamast välja kooliõpetaja Elfriide Tarvel (79). "Eestis on palju minu õpilasi," lausus ta.

"Me tervitame kõiki nii lahkesti nüüd," võttis heledal häälel laulu üles lõunamaal elav Sinaida Kevvai (62).

"Viimati käisin Eestis eelmisel laulupeol ja see on üldse kolmas laulupidu, millest osa võtan," rääkis Sinaida. "Eelmisel korral oli lihtsam tulla, aga siis kulus rongisõidule kolm päeva, kuid nüüd tulime kolme tunniga," lisas ta.

Abhaasia eestlaste laulupeoreisi Eesti poolelt korraldanud Ants Paju sõnul maksavad nende reisi kinni Eesti sponsorid. Reis maksab 125 000 krooni. "80 000 krooni on veel puudu," tähendas Paju.

Lennujaamatäis Eestis elavaid abhaasia-eestlaste sugulasi ootas eile kella viiest kella üheksani lennujaamas suures ärevuses Shotsi lennukit. Inimesed kartsid, et sugulasi ikkagi ei lasta Eestisse.

"Eestist ei olnud Shotsi lennuväljale rahaülekanne jõudnud, kuigi see oli siit saadetud," rääkis Abhaasia eestlaste kohapealne kaitsja Shotsis kõrgel ametipostil töötav Ugo Reiljan. "Tänu sellele, et meiega tuli kaasa Shotsi linnadelegatsioon, lubati meil lõpuks siiski startida," lisas ta.

Pärast Abhaasia–Gruusia sõda 1992.–1993. aastal on väga vähesed sealsed eestlased koduküladest välja pääsenud. Enamikul on Abhaasia passid, mida Venemaa ei tunnusta. Gruusia passi saamine on aga keeruline.

Eile saabunutele oli õnnestunud siiski Gruusia passid muretseda. "Kahe inimese lennukipiletid on mul taskus – neil olid Abhaasia passid ja neid ei lastud tulla," möönis Reiljan.

Eesti koorijuht Maie Kivita käis mai lõpus Abhaasias Sulevi ja Salme ning Punase Lageda külas naiskoorile laule õpetamas.

"Mõtlesin, et kui jõuame kolm avalaulu selgeks saada, on hea, aga jõudsime kuus laulu ja nad saavad nüüd nii alguses kui finaalis laulda," rõõmustas Kivita, kelle sõnul oli see tema kõige erilisem lauluõpetamine elus.