Kuid ega ma neid hukka ei mõista, kes sellise mundri siiski selga sikutasid! See oli vaene aeg, riidekraamist oli suur puudus ja kehvadest peredest poisid olid hirmus õnnelikud, kui neile üks korralik saksa munder kiriku tagakambris pihku pisteti. Ja väga ilus, et nende auks nüüd Lihulasse ausammas püsti pandi. Ma vaatasin seda saksa mundris inimest seal postamendi peal ja kadunud ema tuli meelde. Jah, just selline ta välja nägi, kui varavalges lauta lehma lüpsma läks!

Ja loomulikult oli ka neid, kes saksa mundrit kandes Eesti vabaduse eest võitlesid! Eesti vabaduse eest võideldi sel ajal üldse igasugustes rõivastes. Miks mitte? Ega Eesti vabadus ole presidendi ball, kuhu peab ilmuma õhtuülikonnas. Minu voodihaige onu näiteks võitles pidzŠaamas. Tema hoidis kogu punalimukate aja oma magamistoa seinal president Pätsi näopilti. Aga selleks, et kommunistid aru ei saaks, oli ta Pätsile ette joonistanud pika habeme, mustad prillid ja klouni nina. Ei olnud üldse aru saada, et see mees seal pildi peal on Päts, tundus lihtsalt mingi soditud lõustana. Onu usaldas oma suure saladuse ainult nendele, kelle aususes ta tõesti kindel oli. Jah, ta oli vapper mees, see pilt pandi talle pärast surma kirstu kaasa. Nii et miks mitte avada ausammas ka pidžaamas meestele!

Kes aga kindlasti ausammast väärivad, on need eestlased, kes võitlesid tiblade vastu mardisandirõivastes. Tundsin selliseid päris palju. Need olid kõige isamaalisemad inimesed, kes ei tahtnud tõmmata selga ühtegi võõrast riidehilpu – ei saksa, vene ega soome oma. Nemad ütlesid, et eestlane peab Eestimaa eest sõdides kandma iidseid eesti rõivaid ja nii nad siis riietusidki mardisandiks ja näärisokuks. Mäletan, kuidas ühel pakaselisel talveööl marssis minu tollasest elamisest mööda mitusada mardisanti, sinimustvalge pea kohal lehvimas. See oli võimas vaatepilt. Ei oleks tahtnud olla selle punaussi nahas, kes säärase armeega kokku satub!

Mälestussamba mardisandi riietuses eestlasele võiks panna minu aeda. Mul on järgmisel nädalal sünnipäev, ehk keegi kingib mulle säärase? Oleks hea meel.