Eile avati külastajatele järjekordne Venezia arhitektuuribiennaal, kus Eestit esindab Vene ja Saksa paviljonide vahele rajatud gaasitoru.

“Huvi toru vastu on suur, väga paljud lasevad endast selle taustal pilti teha,” ütles üks Eesti ekspositsiooni autoreid, Salto arhitektuuribüroo arhitekt Ralf Lõoke. “Kas kõik huvilised ka täpselt teavad, millega on tegemist, on iseküsimus. Aga kellel huvi, saab lugemiseks kataloogi võtta.”

Lõokese sõnul algas poleemikat tekitavast Nord Streami gaasijuhtmest inspireeritud toru paigaldamine umbes nädal aega varem. Itaalias monteeriti osad vaid kokku, sest detailid olid valmistatud juba varem.

Eestlaste installatsiooni teostamise eeldus oli nõusoleku saamine nii venelastelt, sakslastelt kui ka kõigilt teistelt riikidelt, kelle paviljonide eest toru läbi läheb.

“Vene ja Saksamaa esindajate nägudelt erilist rõõmu välja lugeda ei ole, aga keegi midagi pahast ka öelnud pole,” kõneles Lõoke. “Eks biennaalil olevad inimesed on mõnevõrra intelligentsemad kui tavakodanikud.”

Peale Ralf Lõokese on gaasitoru autoriteks arhitekt Maarja Kask ja skulptor Neeme Külm. 11. Venezia biennaal jääb avatuks 23. novembrini.

Eesti ekspositsiooni biennaalile viimise eelarve oli ligi miljon krooni. Eelmine kord oli bien-naalil mobiilse linnaplaneeri-mise projekt.