Operatsiooni Tor Paraang (eesti k. must tiiger) eesmärgiks oli valitsusvastaste väljasurumine Nad-e-Ali piirkonna edelaosast, et luua eeldused Afganistani ja rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) patrullbaaside ning kontrollpunktide rajamiseks, teatas kaitsevägi.

Piirkond oli kaitseväe sõnul vastase üks tugipunkte, kust Taliban viis läbi rünnakuid Afganistani ja rahvusvaheliste julgeolekujõudude vastu.

"Operatsioon oli väga edukas ja täitis oma eesmärgi. Lisaks leidis ainuüksi Eesti kompanii piirkonnast üle paarikümne paigaldatud isevalmistatud lõhkekeha (IED) ja kaks nende valmistamise töökoda mitmesaja veel paigaldamata lõhkekehaga. Isevalmistatud lõhkekehade kahjutuks tegemine võimaldab nüüd ka kohalikel elanikel teedel vabamalt liikuda," selgitas Eesti kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Sten Reimann.

Helmandi väekoondise neljast lõhkekehade likvideerimise meeskonnast (IEDD) olid kaks operatsiooni ajaks määratud Eesti jalaväeüksuse juurde. "Vahepeal oli tunne, et Eesti on väljas pioneeri-, mitte jalaväekompaniiga," iseloomustas kolonelleitnant Reimann Eesti üksuse aktiivsust lõhkekehade leidmisel.

Seoses praegu Helmandi provintsis käimasoleva moonikoristusega on Taliban oma juhtide käsul keskendunud asümmeetrilisele võitlusele ISAF-i ja Afganistani julgeolekujõudude vastu eelkõige isevalmistatud lõhkekehade abil.

Operatsioon Tor Paraang viidi läbi Helmandi väekoondise (Task Force Helmand) Kesk-Lõuna võitlusgrupi  (Battle Group Central South) juhtimisel. Selles osalesid Estcoy-7 kõrval Ühendkuningriigi Walesi printsessi kuningliku rügemendi II pataljoni kompanii, Ameerika Ühendriikide üksus ja Afganistani armee (ANA) üksused.

Eesti kontingent ESTCON-6 alustas teenistust Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi väekoondise koosseisus eelmise aasta novembri alguses.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistani Islamivabariigis sõjalisel operatsioonil alates 2003. aastast. Eesti motoriseeritud jalaväekompaniid (ESTCOY-7) juhib major Raigo Paimla, logistilise toetuselemendi (NSE-6) ülemaks on leitnant Andres Ojalt. Hetkel teenib Afganistanis ligikaudu 150 Eesti kaitseväelast. Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude koosseisus on esindatud 42 riiki.