Eesti Päevalehe tellitud uuringu tulemustest selgus, et vaatamata majanduskasvu tempo aeglustumisele püsib inimeste lootus palga kasvule ka tuleval aastal, seda eriti kõrgema haridusega ning eakama elanikkonna seas.

Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt suurenevad inimeste reaalpalgad sel aastal võrreldes eelmise aastaga keskmiselt 13,5%, kuid järgmisel aastal aeglustub kasv 7,3%-ni. Samal ajal on majanduskasvu prognoosid muutunud kuu-kuult aina kesisemaks. Kui suvel pakkus rahandusministeerium 2008. aasta majanduskasvuks veel 7,3%, siis oktoobris ennustas Eesti Pank selleks vaid 4,3%.

Palk on ette kätte saadud

Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing avaldas eile veendumust, et ka järgmisel aastal suurenevad inimeste reaalsed sissetulekud rohkem kui hinnad. “Kuid samas on kindlasti inimesi, kelle palk jääb praegusega samale tasemele,” rõhutas ta. “Tuleb arvestada, et suur palgatõus on sellel aastal siiski ära olnud ning inimesed on selle nii-öelda ette kätte saanud.”

Uuringufirma Faktum & Ariko küsitlus tehti vahetult enne seda, kui statistikaamet teatas tarbijahindade suurest kasvust selle aasta oktoobris, mil see ulatus tervelt 8,5%-ni.

Järgmise aasta riigieelarve kava näeb ette olulist palgatõusu mitmes avaliku sektori valdkonnas, nagu päästetöötajad, õpetajad ning politseinikud.

Samuti tõstetakse järgmisel aastal oluliselt riiklikke pensione, mis võib seletada Eesti Päevalehe tellitud küsitlusest ilmnenud vanema eagrupi kõrgemat usku sissetuleku kasvu järgmisel aastal.