Tehnoloogiaajakiri Red Herring pani jaanuari lõpus ritta maailma kõige innovaatilisemad ettevõtted. Ligi 1200 ettevõtte seast valiti mitmete voorude järel välja maailma sada kõige uuenduslikumat. Koha Red Herring TOP 100 seas saavutas 2006. aastal eestlaste Märt Saarepera ja Ahto Buldase asutatud GuardTime. GuardTime tegeleb tehnoloogia arendamisega, mis kujutab endast ajatemplit või n-ö digitaalset sõrmejälge. Jälgi jätavad seadmed ja programmid ning GuardTime’i arendatud tehnoloogia abil on võimalik kindlaks teha, millal failid tegelikult loodud on. GuardTime’i tehnoloogiat saavad rakendada kõik asutused, mis peavad tõendama, millal digitaalsed andmed loodud olid. Kiitusi GuardTime’i suunal ei hoidnud pärast võitjate väljakuulutamist tagasi Red Herringu juht Alex Vieux, kelle sõnul oli parimate valimine äärmiselt keeruline.

 „Pärast hoolikat mõtisklust ja arutelu vähendasime ettevõtete nimekirja kahesaja finalistini. Neist saja võitja valimine oli ülesanne omaette. GuardTime peaks olema äärmiselt uhke oma saavutuse üle,” märkis ta. GuardTime’i peainsener, üks kahest ettevõtte asutajast Ahto Buldas jäi tunnustusest rääkides tagasihoidlikuks. Esimese hooga ei osanud ta arvatagi, mille puhul ajakirjanik teda õnnitleb. „Ma olen väga tehniline ini­mene. Seda nimekirja hinnatakse, aga see ei ole mingi edu pant,” sõnas ta. Buldase sõnul aitab saja innovaatilisema ettevõtte hulka valituks osutumine GuadTime’il oma tooteid paremini müüa. „Võistlused on küll toredad, aga reaalselt on vaja ikkagi ise head tööd teha. Edu pant on see, kui sul on head müüginumbrid,” rääkis ta.

Rahastajad Eestist ja Aasiast

•• Möödunud aasta maikuus rahastas Skype’i loojate investeerimisfirma Ambient Sound Investments (ASI) koos Hongkongi miljardäri Li Ka-shingi ja Singapuri valitsusega GuardTime’i enam kui 102 miljoni krooni (üle 6,5 miljoni euro) ulatuses. 15,6 miljonit krooni (miljon eurot) investeeris ASI ettevõttesse ka 2007. aastal.

•• Kuivõrd GuardTime’i juhtimiskeskus asub Singapuris, võistles ettevõte Red Herringu koostatavas tabelis Aasia regioonis. Maailma saja innovaatilisema ettevõtte hulka jõudmiseks läbiti mitu vooru, osutudes kõigepealt valitud kahesaja Aasia finalisti hulka.

•• Red Herringu toimetus hindas ettevõtteid nii kvalitatiivsete kui ka kvantitatiivsete kriteeriumite järgi. Vaadeldi muu hulgas rahalisi näitajaid, innovaatilisust tehnoloogia kasutamisel, juhtimise kvaliteeti ning edenemist turul.

•• Varasematel aastatel on Red Herringu koostatava tabeli tippu krooninud teiste hulgas sellised ettevõtted nagu Google, Skype, YouTube ja eBay.