Ringvaade on ERR-i eetikanõuniku Tarmu Tammerki sõnul kujundanud välissündmuste rubriigist ennekõike kurioosumite ja pehmete uudiste lõigu, kuigi selles sisaldub aeg-ajalt ka tõsisemaid teemasid. ”Seda saate tegijate enda poolt loodud vaatajate ootust rikuti julma tapmisvideo näitamisega,” sõnas Tammerk. „Inimväärikust alandav oli lõigu kontekst rubriigis ja saates tervikuna.”

Ringvaate tegijate arvates käivad ühte patta sõbralik krokodill, maailma kiireim muruniiduk, piisonite kogunemine, inimese kividega surnukspildumine, kroonprintsess Victoria välisvisiit, kontrolli alt väljunud härjavõitlus, Beckhami kohtuasi prostituudiga ja koer, kes kasvatab tiigreid, leidis Tammerk.

„Täpselt sellises järjestuses esitati 28.09 Ringvaates välissõnumeid. Rubriigile eelnes saatejuhi naerusuine sissejuhatus, et nüüd tuleb juttu koertest ja sõbralikust krokodillist ning et “koerte ampluaa on ülemaara lai”.”

Lisaks inimelu alandavale lähenemisele ja maitsetusele on probleemiks ka viis, kuidas ERR antud juhtumi lahendas, tõdes Tammerk.

„Eesti Päevalehe päringule saatelõigu sobilikkuse kohta edastati ERR-i nimel vastus, mis nõrkade argumentidega õigustas möödalasku,” hindas Tammerk. „Vastuses, mis põhineb saate toimetaja selgitustel, on muuhulgas öeldud, et vägivallaakti “näidati seal üldiselt ja lähemate detailideta”. Saateteksti kuulates on siiski üsna selge, mis toimub: inimene väänleb maas, ta tõmbleb iga kord, kui kivikahmakas teda tabab. Jah, punast verd üle ekraani ei voola. Ent rääkida “üldisest näitamisest” ei ole kohane.”

Eetikanõuniku hinnangul võlgneb Ringvaate toimetus vaatajate ees vabanduse inimelusse mängleva kergusega suhtumise ja kahetsusväärse uudisevaliku eest. „ETV-s on saateid ja formaate, kus rääkida ja vajadusel ka näidata erinevaid suhtumisi inimelu väärtusesse. Ringvaate saate välisrubriik, kus ei eelnenud ka hoiatust vägivaldse materjali esitamise eest varasel kellaajal, ei ole selliseks materjaliks sobiv,” sõnas Tammerk.