Varem Sõnumilehes ja Postimehes reporterina töötanud Kaido Tiits ütles, et ei näe ehitusjuhi ja ajakirjaniku ametites vastuolu.

“Kodutute varjupaiga teema on niivõrd oluline, et sellest oleks pidanud kirjutama nagunii,” lausus ta. “Kirjutasime selle loo ajalehega Pealinn kahasse.” Artikli all seisis siiski üksnes Tiitsu nimi.

Ajalehtede liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk hindas Tiitsu tegevuse ilmselgelt huvide konfliktiks. “Ehitusettevõtte juht peab otsustama, kas loobub kirjutamast või jätab ehitusjuhi ameti, kahel toolil korraga istuda ei saa,” märkis ta.

Esialgu selle aasta lõpul valmima pidanud Paljassaare kodutute varjupaiga ehitus on praegu kohtuvaidluste tõttu peatatud. Ehituse seaduslikkuse on vaidlustanud firma Renoval Group.

Firma esindaja Andrus Braunbrücki sõnul on linn seadust rikkunud sellega, et ei tellinud ehituseks riigihanget. Riigihanke seadus lubab hanget korraldamata rajada ehitisi juhul, kui nende maksumus jääb alla kahe miljoni krooni. Advokaadibüroo Pohla ja Hallik leidis, et varjupaiga maksumuseks kujuneb ligi neli miljonit krooni.

Tiits möönis, et algselt oli kavas välja ehitada vaid varjupaiga esimene korrus, hiljem lisandusid teised tellimused. “Praegu loodan ainult, et linna raha kaduma ei läheks,” kinnitas ta. “Ega me selles ehituses mingit tohutut jõulupuud ei näinudki.”

Tüli taandub poliitikale

Ehitusfirmat R.T.S Grupp juhivad Keskerakonda kuuluvad Kaido Tiits ja Richard Sikk.

Firma nõukokku kuuluvad veel nende erakonnakaaslased Kalle Mihkels, Toomas Tarmak, Rein Rebane ja Aapo Pukk.

“Eks ma arvasingi, et Res Publica selle asja üles kaevab,” nentis Tiits, viidates Andrus Braunbrücki parteilisele kuuluvusele.

Braunbrück kinnitas, et tema erakondlikust kuuluvusest on olulisem see, et varjupaika ehitatakse ebaseaduslikult. Braunbrück on tulevase varjupaiga kõrval asuva endise Ookeani hotelli omanik.

Ehitusfirma etteotsa sattus seni vaid ajakirjanduslikku tööd teinud Tiits enda sõnul varasemate koos-töökogemuste kaudu. “Las inimesed siis peavad mind tankistiks, kuidas ma saaksin seda ümber lükata,” ütles ta. Helen Eelrand