“Täpselt aasta tagasi 5. mail alustasime ja nüüd oleme juba niikaugel,” ütles 12 lapse ema Aivi Mätlik, viibates käega ehitusplatsile oma kodu hoovis: vana viletsa väljanägemisega viltkatusega maja ees lebab lahmakas vundamendiplokk ja selle peal kivist ehitusmaterjalihunnikud. Need poorbetooni plokid jõudsid sinna mõni nädal tagasi ehitusmaterjale tootvast ettevõttest Aeroc täiesti tasuta.

“Arvutusi tehes selgus, et mõttekam on ehitada täiesti uus maja kui hakata vana korda tegema,” rääkis Mätlik. Vana maja, mille 92 ruutmeetrile mahtus kõigest kolm tuba, on suurperele koduks olnud juba 25 aastat, kuid nüüdseks on üles ütelnud nii katus kui ka põrand ja tõenäoliselt ka kõik muu, mis jääb nende vahele. Kuidas täpselt kogu pere, kus vanim laps on nüüdseks 27-aastane ja noorim kolmeaastane, sinna ära on mahtunud, jääbki selgusetuks. Kaks vanemat last on nüüd, tõsi küll, kodust lahkunud.

Pöörduti panka ja taotleti 1,4 miljonit krooni laenu. Perel endal oli varusid 400 000 krooni. Kuid nagu suuremal enamikul suurperedel, tuli ka Mätlikel vastu võtta panga eitav vastus: pangale ei kõlvanud tagatiseks ei vana maja, kümnehektarine maa ja mets ega tõsiasi, et mõlemad vanemad töötavad. “Hakkasime otsust oodates juba vundamendiga pihta,” ütles ema Aivi, kellel oli sisimas juba siis otsus tehtud: lapsed peavad saama uue kodu. Pärast väikest enda kogumist pöördus ta Malle Eenmaa poole heategevusfondi Dharma sooviga laenata miljon krooni. Eenmaa, kellel on seljataga juba paar suupere majaehitusprojekti, sai jutule ehitusmaterjale tootva firma Aeroc juhatuse esimehe Ivar Paplavskisega. “Ootasin ja ootasin, siis võtsin kätte ja helistasin otse tehase direktorile Ants Hõbemäele, kes ütles, et jah, positiivne otsus tuleb,” meenutas Aivi.

Poolemiljoniline kingitus

“Sõnu lihtsalt ei ole, kuidas neid tänada,” ütles Aivi, “teeksin maani kummarduse nende ees.” Kui suur on kogu kohale toimetatud materjali, segu, tööriistade ja veokulu rahaline väärtus, firma neile ei öelnudki. Kuid ise arvutusi tehes jõudsid Mätlikud üle 500 000-kroonise kogusummani. Ehitajateks on perekond ise ning katuse alla loodetakse saada juba selleks talveks. Uus maja tuleb 240-ruutmeetrine, kahekorruseline ja 12-toaline.

“Tuleb julgeda küsida, sest ega keegi pakkuma ei tule,” ütles Aivi kokkuvõtteks ja teistele suurperedele õpetuseks.

Suurperede kodutoetus lahtine

•• Mullu oktoobris käis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts välja plaani hakata osalt hüvitama kolme või enama lapsega perede kodulaenu, esialgsete lubaduste järgi pidi seda alustatama juba tänavu teises kvartalis. Seniajani pole aga IRL-i peasekretäri Margus Tsahkna kinnitusel seaduse osas koalitsiooniski kokkuleppele jõutud ning teoks saamist ähvardavad üldised eelarvekärped.

•• Eesti lasterikaste perede liidu presidendi Kalmer Hüti sõnul tegi liit ettepaneku, et toetust võiksid saada ka pered, kus juba on enam kui kolm last, ehk alates neljandast lapsest, mitte ainult pered, kellel tulevikus sünnib kolmas laps, nagu IRL esialgu pakkus. Nelja ja enama lapsega peresid on Eestis 4500, kolme ja enama lapsega 12 000.

•• “Alguses oli toetus mõeldud sünnitama panemise stiimulina, aga meie arvates oleks see ebaõiglane kõigi nende perede suhtes, kus juba on palju lapsi,” ütles Hütt. Laiemaks probleemiks on taas see, et paljulapselistele peredele ei taha pangad üldse laenu andagi, nii et laenu tagasimaksmise toetus ei aitaks üldse kõige viletsamas olukorras vaevlevaid peresid.

•• Hüti sõnul eelistaksid nemad hoopis sellist fondi, kust suurpered saaksid taotleda investeeringutoetust: pere paneb ise näiteks ehitusse 100 000 krooni ja saab riigilt vastu 100 000 või 200 000.

•• Seniks aga sai lasterikaste perede liit MKM-ilt 100 000 krooni projektitoetust, et teha uuring selgitamaks välja, kui paljud suurpered vajaksid esmajärjekorras abi oma elamispinna korda tegemiseks.

•• IRL-i kodutoetuste seaduseks mõeldud 50 miljonit krooni on selle aasta riigieelarvesse sisse planeeritud. Hüti sõnul oleks kõige õigem jagada see otsetoetusena peredele, kellel on ehitustöö juba tehtud, makstes selle osalt tagantjärele kinni.