Samal ööl kella 3.25 paiku kostis Lasnamäel, Pae tn 11 maja otsa juurest plahvatust meenutav pauk, mis Teiteri sõnul paljud inimesed üles ehmatas. Põlema oli süüdatud 1980. aastatel toodetud sõiduauto Volvo, mille omanik kohe välja tormas.

Pressiesindaja sõnul arvati algul, et äkki on taas tegu Lasna-mäel plahvatusi korraldava “Unabomberi” kätetööga, kuid praegu on selge, et auto süütasid tavalised huligaanid. Paukusid plahvatavad kummid.

Automehaanikuna töötava auto omaniku ajas üles tema abikaasa, misjärel mees põleva auto juurde tõttas, pagasiruumist tulekustuti võttis ja autot kustutama asus. Teiteri sõnul oli mehel koguni kaks tulekustutit.

Suurem häving hoiti ära

Mees kustutas auto põlevat kapotialust, samal ajal läks aga ootamatult põlema auto salong. Käis kõva kärgatus ja sündmust aknalt või rõdult jälginud elanike sõnul kerkis leek viienda korruseni.

“Ta vaatas, et enam sellest autost jagu ei saa, ja hakkas naabri luksusautot eemale lükkama, kuid sellel oli käsipidur peal. Õnneks sai ka naaber välja ning auto aeti eemale,” rääkis Teiter. Alles pärast seda said mehed mahti tuletõrjesse helistada.

Uurimisel on selgeks tehtud, et pätid kangutasid lahti Volvo katuseluugi ja valasid sealt bensiini või süütevedelikku sisse. Seda oli valatud ka kummide ja kapoti alla.

“Oleks veel natuke aega läinud, oleks bensiinipaak plahvatanud. Pritsimehed jõudsid kohale napilt enne,” ütles Teiter. Bensiinipaagi plahvatuse korral oleks tema hinnangul saanud kahjustusi ka renoveeritud korruselamu, näiteks oleks hävinud otsatrepikoja aknad ja välisviimistlus.

Autoomaniku sõnul pole tal ei võlgu ega vaenlasi, mistõttu Teiteri hinnangul võib kuritöös kahtlustada huligaane.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Madis Tilga kinnitusel uurib politsei mõlemat süütamist.

Põlevad vanad Vene autod

•• Päästeameti statistika kohaselt süttib või süüdatakse igal nädalal üks-kaks autot, enamik põlenguid saab alguse huligaansetel ajenditel süütamisest, kuid ka elektririkke või õnnetuse tõttu.

•• “Aastas põletatakse maha paarsada autot, nendest umbes veerand on elektri- ja toitesüsteemi rikked, sama palju põletatakse autovrakke, veerand on ilmsed ja viimane veerand kahtlased – kuid tõenäolised süütamised,” ütles Harjumaa päästeameti pressiesindaja Kirill Teiter.

•• Teiteri sõnul tegutseb kamp, kes on spetsialiseerunud vanade Īigulite ja Moskvitšite põletamisele. “Sageli on nii, et auto ärandatakse ja siis kuskil Kakumäel või Pirital pistetakse põlema,” kirjeldas Teiter tüüpskeemi.

•• Autopõlengud toimuvad lainetena. Süütamise põhjusteks on ka võlanõuded ja armukadedus.