Erukindral Einseln avaldas hämmastust selle üle, kuidas reservohvitser Mart Laar ja tema reservohvitseridest nõunikud on saanud "viletsate teadmistega ja madala moraaliga kätte Eesti ohvitseri aukraadi".

Endine armeejuht heitis peaminister Laarile ette hoolimatut ümberkäimist relvaga ning vassimist ja valetamist. Erukindrali avalduse tingis Võrumaa endise maavanema Robert Lepiksoni kinnitus, et ta tulistas koos peaminister Mart Laariga 1999. aasta kevadel Võrumaal kaitseväe relvast opositsiooniliidri Edgar Savisaare pildi pihta.

Laar ise ei ole tulistamise fakti kinnitanud ega ka ümber lükanud.

"Kui selliseid maniakaalseid tempe teeb näiteks Iraagi diktaator Saddam Hussein, siis reageerib tsiviliseeritud maailm sellele kui iseensest mõistetavale paratamatusele," seisab endise armeejuhi avalduses. "Kui aga demokraatlikuks ühiskonnaks pürgiva riigi, Euroopa Liidu ja NATO kandidaatmaa peaminister tulistab veidi pärast parlamendivalimisi suurima häältearvu kogunud polioitiku pilti, siis on asi hoopis tõsisem ja delikaatsem," märkis Einseln.

Aleksander Einseln oli kaitseväe juhataja aastatel 1993-1995. Riigikaitse kõrgem juht president Lennart Meri vallandas Einselni armeejuhi kohalt, püüdes lahendada nõnda kaitseministeeriumi ja kaitseväe juhtkonna vahelisi lahkhelisid.