Haridusminister Tõnis Lukas esitab neljapäevasel kabinetiistungil valitsusele ettepaneku ühendada ruumiliselt Eesti kunstiakadeemia (EKA) ja Tallinna ülikool (TLÜ).

„Leian, et EKA ning TLÜ Balti filmi- ja meediakool peaksid mõlemad kolima EKA uue hoone arhitektuurikonkursi võitnud hoonesse. Olen ka selle poolt, et ruumilisele ühendamisele järgneks pikemas perspektiivis juriidiline ühinemine ning EKA hakkaks seejärel kuuluma Tallinna ülikooli alla,” ütles Lukas. Praegusel kujul TLÜ ettepanekut ei toeta. „Oleme selle ettepanekuga ainult siis nõus, kui EKA tahab tõepoolest tulevikus meiega ka administratiivselt liituda. Vastasel juhul ei soovi TLÜ oma struktuuriüksust Balti filmi- ja meediakooli näol EKA hoonesse paigutada,” ütles Tallinna ülikooli rektor Rein Raud. Raua sõnul puudub EKA-l vettpidav majandusplaan ning see­tõttu on TLÜ-l riskantsem anda nõusolek valmimata majja kolimisele, kui üritada BFM-i ehi­tuseks leida omafinantseering.

Hädavajalikud tehnoruumid

BFM-i arendusjuht Martin Aadamsoo lisas, et ühte majja kolimisel peab olema tagatud BFM-ile hädavajalike tehniliste ruumide väljaehitamine. EKA on varem avaldanud valmisolekut ka BFM-ile uues majas ruumide leidmiseks. Rektor Signe Kivi eile tabada ei õnnestunud, kuid Martin Aadamsoo sõnul on kunstiakadeemia TLÜ-ga juriidilise liitumise vastu.

Ühinemise saab läbi suruda

•• Kui üks osapool liitumisega nõus ei ole, saab ühinemise läbi suruda ainult valitsuse konsensusliku otsuse ja riigikogu seadusemuudatusega. •• Euroopa Liidu tõukefondide rahastamisel kõrgkoolide ning teadus- ja arendusasutuste õppe- ja teadustöö hoonete projekteerimise, renoveerimise või ehitamise investeeringute kava maht on üle 2 miljardi krooni, praegu kuulub kavasse 11 teadus­­objekti ja kuus kõrgharidus­objekti.