Kuigi justiitsminister Rein Lang põhjendas eelmisel nädalal mobiil-ID abil hääletamise võimaluse edasilükkamist arvukate tehniliste probleemide ja turvariskiga, kinnitas e-valimiste projektijuht Tarvi Martens, et mobiil-ID turvalisuses kahtlemiseks põhjust pole.

„Minu selge seisukoht on, et me ei peaks muretsema m-ID turvalisuse pärast. Turvatase on hea ja kindel,” ütles Martens ning lisas, et seda kinnitavad ka vastava auditi andmed.  Samal ajal osutas valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul eelmisel nädalal riigikogus analüüsitulemustele, mis tõid välja 26 prioriteetset turvariski.

Väljastab vaid üks operaator

„Nende hulgas on näiteks prioriteetne soovitus, et palun lõpetage ära multifilmide tegemine, mis näitab m-ID kasutamist kohvikus,” rääkis Martens ja lisas, et analoogseid „turvariske” oli seal nimekirjas veelgi.

M-ID abil valimiste edasilükkamise peamise põhjusena nime­tas Martens liiga vähest kasutajaskonda. „Seni pakub seda teenust vaid üks operaator, kes on väljastanud veidi üle 10 000 m-ID SIM-kaardi.”

Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles, et nimekirjas olevate turvaprobleemide lahen­damine ei ole ainuüksi valimiskomisjoni kätes. „Mind huvitab kõige rohkem see, kuidas m-ID kaartide väljaandmine käima hakkab, sest minu meelest peaks seda tegema kodakondsus- ja migratsiooniamet, mitte EMT teeninduslaud,” lausus Sibul.