Meri kaitsjana tegutsev vandeadvokaat Sven Sillar kinnitas, et süüdistatava tervislik seisund ei võimalda kohtuarstide eksperthinnangu alusel kohtuistungitel osaleda, kuna need tekitavad liigset ülepinge.

"Ekspertiisis oli välja toodud terve rida haigusi ja tõsiseim neist on muidugi vähk," ütles Sillar Päevaleht Online'ile. Seega taotleb Sillar Pärnu maakohtult kohtumenetluse peatamist kuni Meri tervis parandeb.

Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu ütles Päevaleht Online'ile, et kohus sai ekspertiisi kätte oktoobris ning möödunud nädalal saadeti see laiali Meri kaitsjale ja prokurör Sirje Hundile.

"Kohus ei ole veel otsustanud, mis ekspertiisist lähtuvalt edasi saab, sest juhtumiga tegelev prokurör on alates sellest esmaspäevast kolm nädalat puhkusel," selgitas Kirsipuu ning märkis, et seega läheb otsuse tegemisega aega.

Ka Lääne ringkonnaprokuratuur kinnitas, et see, kuidas nüüd edasi toimitakse, on alles otsustamisel. Varem on kinnitatud, et Meri põeb kopsuvähki.

Genotsiidis ja tsiviilelanikuvastases ründes süüdistatav Arnold Meri astus kohtu ette selle aasta 20. mail. Süüdistuse järgi osales Arnold Meri 1949. aasta märtsiküüditamise ettevalmistamisel. Samuti juhtis ja kontrollis ta küüditamise läbiviimist Hiiumaal.

25. märtsil 1949.aastal võeti Hiiumaal kinni 251 tsiviilisikut, kes toimetati 26. märtsi hommikul Paldiski sadamasse ja sealt edasi küüditamiseks spetsiaalselt kohandatud kaubavagunitega eluaegsele sundümberasustamisele Siberisse.

Arnold Meri ei ole ennast süüdi tunnistanud, küll on ta aga kinnitanud, et viibis märtsiküüditamise eel ja ajal Hiiumaal oma sõnul nõukogudevaenuliku elemendi nimekirjade kontrollimise ja täpsustamise eesmärgil parteijuht Nikolai Karotamme korraldusel.