Eestimaa Looduse Fondi jurist Kärt Vaarmari koostatud juriidilisest analüüsist selgus, et kehtiv detailplaneering ei luba Rävala pst 12 asuva Sakala Keskuse lammutamist ega rekonstrueerimist määral, mis tähendaks ehitise hävimist.

Ehituse ja planeerimise seaduste kohaselt peab ehitusprojekt vastama detailplaneeringule.
Detailplaneeringuga saab määrata lisaks krundi ehitusõigusele planeeritava ala tervikliku ruumilise arengu ning ka hoone välisilme. Seega saab detailplaneeringuga määrata, millised hooned planeeringualal kuuluvad säilitamisele ja millised mitte.

AS Uus Sakala ning Tallinna Linnavalitsuse kohaselt ei sisalda kehtiv detailplaneering Sakala Keskuse lammutamiskeeldu. Kuid, kuna tegemist on avaliku õiguse valdkonda kuuluva küsimusega, kehtib põhimõte, et kõik, mis ei ole lubatud, on keelatud. Avaliku huvi kaitse seisukohalt peab detailplaneering olema piisavalt täpne selgitamaks välja, millised hooned jäävad alles ning millised lammutatakse.

Antud detailplaneering, mille juurde kuuluval joonisel Sakala Keskuse lammutamist ei kujutata, näeb uute majade ehitamist ette vaid olemasolevat hoonestust ümbritsevale alale.

Hoonestusõiguse leping käsitleb Sakala Kultuurikeskust kui hoonet, mida tuleb säilitada, renoveerida ning korras hoida. Näiteks selgub lepingust, et renoveerida tuleb hoone saal, mida aga ei saa teha hoonet lammutades. Hoone ning selle juurdeehituse hävimisel tuleb need taastada.

AS Uus Sakala on seni hoone lammutamise seaduslikkust põhendanud omandiõiguse kui põhiseaduslikult tagatud õigusega. Põhiseadusest tulenevalt ei tohi aga omandit kasutada avaliku huvi vastaselt. Sakala Keskuse planeerimisel tuleb seega lähtuda avalikkuse kaasamise põhimõttest.

Analüüsi kohaselt on AS Uus Sakala hoone osaliseks lammutamiseks omandatud ehitusluba ebaseaduslik, kuna see on detailplaneeringuga vastuolus. Lammutusprojekti kohaselt on firmal plaanis hoone lammutamine purustus-lammutusmeetodil, mis on odavam ja kiirem kui hoone demontaaž. Pärast lammutamist jääks hoonest alles vaid üks nurk.

Uue Sakala Keskuse ehitamine on aga kahtluse all, sest taotletud ehitusluba annab võimaluse ainult ehitise lammutamiseks kuid mitte rekonstrueerimiseks või laiendamiseks.

Ebaseadusliku ehitusloa väljastamise eest vastutab Tallinna Linnaplaneerimise Amet.

Analüüsi autor soovitab siinjuures Sakala Keskuse muinsuskaitse alla võtta.