Tallinna arheoloogia ekspertnõukogu andis nõusoleku lammutada Vabadussõja võidusamba rajamise käigus ootamatult välja tulnud 17. sajandi müürid.

“Muinsuskaitseamet tellis kolm ekspertiisi välja selgitamaks nende müüride olulisust. Nüüdseks on need ekspertiisid tehtud ja arheoloogia nõukogu arutas täna nende tulemusi,” selgitas Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik  Päevaleht Online’ile.

Muinsuskaitseameti tellitud ekspertarvamuste koostajateks olid kunstiajaloolane Kaur Alttoa, arhitekt Rein Raie ja arheoloog Kalle Lange.

Sotsid: müürid jäägu alles

Kolmest eksperdist kaks olid Duboviku kinnituse järgi seisukohal, et tegu on lihtsalt tehnilise iseloomuga müürijäänustega, mis kunagi toetasid Ingeri bastioni idapoolse flangi kahurite platvormi, ja pidasid võimalikuks müüriosad lahti võtta.

Eilsele koosolekule kogunenud arheoloogid ühinesid ekspertide hinnanguga. Selle järgi on arheoloogilised uuringud selles lõigus tehtud pädevalt ja ammendavalt. Arvestades peale selle hinnangu ka muud lisainformatsiooni ja oma varasemat otsust, hääletas ekspertnõukogu Tallinna töörühm, et praeguses olukorras tuleb müürid arheoloogide poolt täieliku dokumenteerimise ja läbikaevamise käigus eemaldada.

Arheoloogiamälestiste ekspertnõukogu Tallinna töörühma liikmetest oli välja kaevatud müüriosade eemaldamise poolt kuus ja vastu üks.

Päevalehe andmetel oli komisjoni ainsaks vastuhääletajaks Jaan Tamm, Eesti muinsuskaitse seltsi esimees.

Jaan Tamm on varem müüride lammutamise vastu teravalt sõna võtnud. Tema sõnul on Harjumäel tegu haruldase kolmeastmelise bastioniga, mida ei leidu üheski Eesti lähiriigis. Tamme arvates peaks müüride säilitamiseks võidusamba tõstma kavandatust poolteist meetrit kõrgemale, samba asukohta muutma ei peaks. Müüride lammutamise vastu on ka Eesti paeliit.

Riigikogu sotsiaaldemokraatidest liikmed Peeter Kreitzberg, Mark Soosaar ja Indrek Saar ütlesid eile enne komisjoni istungit, et Vabadussõja võidusammast ei tohi rajada kultuuri püsiväärtuste lammutamise hinnaga.

“UNESCO maailmapärandi nimekirjas seisva iidse Tallinna bastioni tugimüüri lõhkumine hetkepoliitilisel eesmärgil oleks enneolematu barbaarsus, mida on väga raske õigustada,” sõnas sotsiaaldemokraat Mark Soosaar.