Tatjana Lokk ütleb, et Eesti eliitkasside klubi on juba neli aastat World Association of Cat Clubs ehk rahvusvahelise kassiklubide assotsiatsiooni liige. Selle peakorter asub Saksamaal, Lübeckis. Liikmesmaade hulka kuuluvad šveits, Taani, Holland, Rootsi ja Norra.

Eesti eliitkassi klubil Jessy on muuseas ka väike filiaal Siberis, kust Tatjana Lokk pärit on. Üsna pea kavatsetakse kassiklubi Jessy filiaal avada Pärnus, hiljem ka Tartus ja Viljandis.

KUIDAS KASSiKLUBI LIIKMEKS TULLAKSE? “Lihtsalt niisama tullaksegi,” laiutab Tatjana Lokk käsi. “Ära ei aja me kedagi, lausa vastupidi, meil on ülihea meel kõigi uute liikmete üle. Praegu on meil üle Eesti klubis umbes 300 liiget, peast ma täpset arvu öelda ei oskagi. Me loeme küll rohkem klubisse registreeritud kasse ja neid on kokku kindlasti üle kolmesaja.”

Peab ütlema, et kui kellelgi jääb nüüd jutust mulje, et Jessy kujutab endast pelgalt väga rikaste inimeste ühendust, kes rantjeedena lihtsalt selleks, et rahale otstarvet leida, ülikalleid kasse peavad, eksib ta rängalt.

“Me võtame liikmeteks vastu absoluutselt kõik selleks soovi avaldavad kassiomanikud koos nende lemmikutega,” ütleb Tatjana Lokk malbelt, aga resoluutse varjundiga hääles. “Me lihtsalt julgustame inimesi pidama, aretama, õpetama ja võistlustele tooma igasuguseid kasse. Mida huvitavamaid eksemplare klubisse juurde tuleb, seda toredam. Ka ilma tõupaberiteta kassid võivad olla sünnilt vapustavalt ilusad ja intelligentsed.

“Eliitkassiklubil Jessy on liikmeid kõikjalt Eestist. Terve hulk neist kohtub tõepoolest vaid neli-viis korda aastas, suuremate võistluste ajal,” jutustab kassiklubi liige Dagmar Rosenberg Haapsalust. “Seda polegi nii vähe, kui arvestada, et lisaks suurematele kogunemistele toimuvad ju lisaks ka showesitlused ja kassipoegade näitus-müügid. Näitustel muidugi ei ole eriti aega teistega suhelda, peab rohkem keskenduma endale ja kassile (enamasti küll kassile). Enne kohtuniku ette astumist peab kõik perfektselt korras olema. See ongi näituste ja showde vahe. Showd on meie klubis rohkem sellisteks üritusteks, kus kassiomanikud ja huvilised saavad meelt lahutada ja lemmikuid imetleda. Kindlasti ka uute kassitõugudega lähemalt tutvuda.”

“Dagmar Rosenberg on meie klubi üks lojaalsemaid ja tublimaid liikmeid. Tal on ka oma isiklik internetilehekülg, kus ta oma lemmikuid tutvustab,” kiidab Tatjana Lokk kaasvõitlejat.

ALLERGIKUTELE SFINX, TEISTELE DEVON REX JA SCOTTISH FOLD. Küsimusele, millised on kõige huvitavamad ja eksootilisemad kassid klubis, jäävad mõlemad daamid vastuse võlgu. Kõik kassid on ju huvitavad! Õhinal loetlevad nad aga eksootilisemate tõgude esindajaid: sfinx, abessiinia kass, scottish fold ja devon rex.

“Sfinx on väga huvitav kassitõug. Ta on kindlasti paljude inimeste meelest väljanägemiselt kassiilma inetu pardipoeg, aga see-eest hästi toreda iseloomuga. Kuna see kassitõug on ilma karvata, sobib ta eriti hästi allergikute kodudesse,” kiidab Dagmar Rosenberg.

Eliitkassi klubi Jessy tegeleb lisaks veel ka kassipoegade vahendamise ja müügiga. Kasside hinnad sõltuvad Tatjana Loki sõnul mitmetest teguritest, näiteks sellest, kui hinnatud on kassipoegade vanemad jne. Näiteks pärsia kasside hinnad algavad kusagil 2000 kroonist, haruldasemad kassid maksavad 1000 dollarit ja rohkemgi.

Seoses kasside laia turuosaga tahaksid Tatjana Lokk ja Dagmar Rosenberg alles kassiomanikuks saamise mõtteid mõlgutavatele inimestele südamele panna, et nad mingil juhul ei läheks kergema vastupanu teed ega ostaks tõupaberiteta ja vaktsineerimata 500 krooniseid “tõukasse”. Sellise raha eest ei ole võimalik saada head kassi.

Inimesele, kes tahab hakata kassi pidama ning tahaks eliitkassi klubi Jessy liikmeks astuda, soovitab Tatjana Lokk: “Kõik kassitõud on omamoodi huvitavad ja absoluutselt kõigil oma head ja vead. Täiuslikku kassitõugu ei ole olemas. Tutvuge põhjalikult teile meeldima hakanud tõuga. Eestis liigub paraku veel vähe spetsiaalset kirjandust, aga kel tahtmist on, leiab seda internetist.”

Küsimusele, kuidas kassihuvi tekkis, vastab Dagmar, et kui mistahes valdkonnaga tõsiselt tegeleda, siis endalegi märkamatult avastad ühel hetkel, et oled kogu selle tralli sees. “Kassikasvatus on asi, mis mind huvitab ja ma tahan seda hästi teha. See on nagu veerema pandud lumepall, mida peatada ei saa. Tahaks kõiki ilusaid kasse omada.

Kassihuvi tekkis tänu minu nooremale tütrele, kes tahtis endale mingit looma, nagu kõik lapsed. Kuna ma ei olnud nõus närilistega ja seljataga oli valus kogemus tõukoeraga, siis pere ühine otsus oli kass, aga mitte krants-kass. Nii mu tütar ise korjaski meie pärslase jaoks raha ning aitab nüüd mind tublisti nii näitustel kui kodus.

Meie kodus resideerib hetkel neli kassi. Pärsia kass koos oma kahe fantastiliselt armsa pojaga ja scottish fold. Scottish fold tõugu kiisud on minu vaieldamatud lemmikud, nad on hästi seltskondlikud ja malbed. Kui ma seda kassitõugu esmakordselt nägin, võitsid nad kohe mu südame oma lonti hoidvate kõr-vadega,” võtab ta teema kokku.

KASSIPOJA TOIDU JA JUUKSURIARVED. “Kui välja arvata näitustel osalemiste maksud, siis ei ole tõukassi pidamine oluliselt kallim krants-kassi omast,” kummutab Dagmar Rosenberg paljude eksiarvamuse, et tõukass sööb kuus suurema rahahulga eest, kui ülejäänud perekond kokku. “Iga kass vajab kord aastas vaktsineerimist, mis maksab umbes 150 krooni. Toidule ja muule hädavajalikule kulub kuus umbes 250-350 krooni.”

Villardi 23 avatavates kassiklubi ruumes hakkab lisaks kontorile tegutsema ka kassijuuksur. “Tegelikult on see hooldussalong kõigile loomadele, aga põhirõhuga siiski kassidele,” hakkab Tatjana Lokk naerma. “See on selline üldhooldussalong, kus saab ka kvaliteetset meditsiinilist nõu ja soovitusi, millise arsti poole selle või teise hädaga pöörduda.”