Eesti kaitsejõudude eliitüksuse liige Indrek Holm üritas Harjumaal röövida 75 000 krooni, kuid sai ohvritega tekkinud tulevahetuses kuulitabamuse pähe.

Spetsiaalsete Operatsioonide Grupi (SOG) üks staazhikam liige Indrek Holm (27) sai üliraskelt haavata laupäeva hommikul Harjumaal Jõelähtme vallas Ruuna külas. Holmi käest traktorit ostma tulnud Võrumaa meestega tekkinud tulevahetuses jõudis eriüksuslane kahte ostjat teenistusrelvast haavata.

Politsei esialgse versiooni kohaselt kavandas Holm relvastatud röövi nädalaid ette. Ta kuulutas ajalehes, et müüb traktorit, misjärel Võrumaa mehed võtsid temaga ühendust.

"Nad tegelevad sellise ostan-müün äriga. Politsei sai selle tõestuseks meeste autost vihiku, kus kõik säärased tehingud kirjas," väitis tundmatuks jääda soovinud allikas Eesti Päevalehele.

Pooled üritasid juba varem kokku saada, kuid alati lükkus tehing erinevail põhjustel edasi. Röövlid teatasid ärimeestele, et traktorile võib järele tulla laupäeval ning väitsid, et masin asub Harjumaal kolkakülas Ruunal.

Holm helistas laupäeva hommikul mobiiltelefonilt ärimeestele ja küsis, mitu inimest neil autos on. "Ta küsis, kas on vaba kohta ja äkki saavad mehed ta naise hiljem Tartusse viia. Tegelikult kontrolliti, mitme mehega kohale tullakse," rääkis allikas.

Ärimehed juhatati paar aastat tagasi põlenud maja juurde. Kui hooneni jäi paarsada meetrit, sulges uue Peugeotga sõitnud ärimeeste tee tõkkepuu. Seda eest tõstma läinud juhi kõrvalistuja Heini (28) jõudis teha paar sammu, kui põõsastes passinud mustas maskis Holm teda 9-millimeetrise kaliibriga teenistusrelvast jalga tulistas.

"Seejärel jooksis ta ümber auto esiotsa, lõi kurikaga sisse juhipoolse klaasi ning puges relvaga ähvardades aknast sisse," selgitas Harju kriminaalpolitsei komissar Margus Kotter.

Holm ei arvestanud, et autojuht Toomasel (26) on kaasas tulirelv. Hetkel kui Toomas haaras põuest viiemillimeetrise kaliibriga väikepüstolit, tulistas Holm teda õlga. Tekkinud rüseluses jõudis Holm autojuhti tulistada veel ka kõrri, kui ta pähe saadud kuulitabamusest ise teadvuse kaotas.

Samal hetkel jooksid minema juhi kõrvalistuja poolt autole lähenenud kaks maskides kurjategijat. "Autojuht tulistas rüseluses tühjaks terve püstolipideme. Ründaja sai ühe kuulihaava ka õlga, autos on kokku neli kuuliauku," rääkis komissar.

Vigastusteta pääses tagaistmel olnud Riivo, kes puges tulistamise ajal autoistmete vahele peitu.

Politseikoer kaotas põgenenud röövlite jäljed veidi eemal paralleelsel külavaheteel, kus nad ilmselt autosse istusid. Politsei leidis kuriteokohalt kõnekaardiga mobiiltelefoni, millelt kurjategijad ärimeestega eelnevalt suhtlesid.

Mustamäe haiglasse viidud Holm viibis pühapäeva õhtul sügavas koomas. "Ta vererõhk on stabiilne, kuid seisundit hindame üliraskeks," ütles intensiivosakonna valvearst. Samuti haavata saanud Toomase ja Heini seisukord on parem. Mehed on teadvusel ja suudavad suhelda.

Juhtunut uurib ka sõjaväepolitsei. Politsei pole seni saanud ühendust Ameerikas täiendõppel oleva eliitüksuse juhi Andres Ambrosega.

Mitme SOG liikmeid tundva isiku sõnul on Holm üksuse tähtsamaid isikuid. "Rahulik inimene. Mulle jäi mulje, et tal on väga suur õiglustunne ja seetõttu mõjus uudis sellisest kuriteost jalustrabavalt," rääkis üks tuttav.

Ametlikult kuulub Eesti parimaks eriüksuseks peetav SOG sõjaväepolitsei alla. SOG-d peetakse paremaks kui politsei eriüksust K, sest sõjaväelased on saanud mitmekülgsema väljaõppe.

SOG on maailma mitmetelt eriüksuste võistlustelt toonud kõrgeid kohti.

Üksuse juhi Andres Ambrose täiendõppe tõttu SOG ajutiselt ei tegutse.