Suurbritannia kuninganna Elizabeth II auks korraldatakse Tallinna Raekoja platsil väike laulupidu, mis on osa kuningliku paari kohtumisest Eesti inimestega.

“Soovime anda ülevaate meie laulutraditsioonist,” ütles välisministeeriumi protokolliosakonna büroo direktor Argo Kangro. “Pigem on see ikka kontsert,” lisas ta.

Minilaulupeo juht on Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor Aarne Saluveer, kelle sõnul tuleb Tallinna kuninglikele külalistele laulma 600–700 noort lauljat. “See pole ainult Tallinna üritus, oleme kutsunud lauljaid kogu Eesti parematest kooridest,” lausus ta. Korraldajad ootavad Raekoja platsile palju inimesi, keda kutsutakse kooridega koos laulma.

“Kontserdi kavas on kõige kompumad laulud laulupeolt, mis sobivad noortele laulmiseks,” lisas Saluveer, jäädes kontserdi kava suhtes esialgu kidakeelseks. “Laulame viis-kuus laulu ja teeme seda kõike koos heade Eesti pillimeestega. Üks laul on ingliskeelne, aga ülejäänud eestikeelsed.”

Lauljatelt on Eesti Päevaleht teada saanud, et esitatakse neli laulu. Kuninganna ja Edinburgi hertsog kuulevad Olav Ehala “Kodulaulu”, Rene Eespere “Ärkamise aega” ning Alo Mattiiseni “Isamaa ilu hoieldes”. Eesti ja Suurbritannia vahelist sidet iseloomustab aga eelmisel üldlaulupeol lastekooride esituses kõlanud inglise laulja ja helilooja Bob Chilcotti laul “Can You Hear Me / Kas sa kuuled mind?”. Kaks aastat tagasi käis seda Tallinnas juhatamas endine King Singersi laulja Bob Chilcott ise.

Noorte huvi on suur

On vähetõenäoline, et helilooja, kes tegutseb ka Euroopa ühe tippkoori BBC Singers dirigendina, sel korral ise Tallinna tuleb.

Tartu noortekoori dirigendi Riho Leppoja sõnul ei kutsutud koore osalema täiskoosseisus, näiteks Tartu kahe koori, linna noortekoori ja Miina Härma gümnaasiumi segakoori peale oli koht 50 lauljale.

“Olin üllatunud, et saime juba kahes proovis selle arvu täis,” ütles dirigent Leppoja. “Hiljem on soovijaid juurde tulnud. See esinemine eeldab, et lauljad peavad nädala sees koolist puuduma, sest juba kolmapäeval-neljapäeval on Tallinnas proovid.”

Kuningannaga kohtuma koos koerakesega

•• Suurbritannia kuninganna Elizabeth II ja Edinburgi hertsogi prints Philipi visiit Eestisse toimub 19.–20. oktoobrini.

•• Täpne kava avalikustatakse turvakaalutlustel alles paar nädalat enne visiidi toimumist.

•• 40 minuti pikkune kontsert Raekoja platsil annab kuningannale võimaluse kohtuda võimalikult paljude inimestega.

•• Kuninganna pressiesindaja Penny Russel-Smithi sõnul tervitavad ja vestlevad rahvaga nii kuninganna Elizabeth II kui ka prints Philip. Russel-Smith mainis, et kuningannaga ise vestlust alustada ei sobi, algatus võiks tulla ikkagi kuninglikult kõrguselt. Vestlus saab toimuda kas inglise või prantsuse keeles.

•• Eesti Päevaleht küsis Buckinghami palees korraldatud visiidi pressitutvustusel, kas looma- ja eriti koerasõbrana tuntud kuninganna võtab reisile kaasa ka mõne oma lemmikkoeradest. Pressiesindaja vastas eitavalt. Samas soovitas ta neil, kellel juhtub olema kuningakojas eriti armastatud Walesi corgi, koer kaasa võtta. Pressiesindaja uskus, et nii on võimalik kuninganna tähelepanu pälvida.