Rahanappuse tõttu kaotab veel 27 päästekomandot üle Eesti ajutiselt elupäästevõimekuse. Kokku on neid siis juba 43 ehk üle poole kõigist Eesti päästekomandodest. Kärbete põhjus on rahas: riik ei suuda päästjatele kogu tööaja eest palka maksta ja annab selle eest neile rohkem vabu päevi. Sel ajal võivad aga tulekahjud nõuda ühe või mitme inimese elu, sest elupäästevõimekuse puudumine tähendab, et päästekomandos on nelja või kolme mehe asemel valves kaks. Ja kui tuleb väljakutse, et põleb maja, kus võib olla sees inimene, siis need mehed saavad maja vaid väljastpoolt kustutada ja loota, et abikomando jõuab kohale piisavalt ruttu. Põlevasse majja nad siseneda ei tohi, sest see oleks eluohtlik.

Ohtlikke päevi 19

Kärdla komando, mis kaitseb punase kuke eest 6000-inimeselist piirkonda, on üks neist, mis jääb tänavu osaliselt elupäästevõimekusest ilma. „Sel aastal on praeguse seisuga olnud 19 päeva, kus valveteenistuses on olnud kaks meest – neil päevil elupäästevõimekust ei ole tagatud,” ütles Kärdla päästekomando pealik Marko Pruul. Eelmisel aastal käis Kärdla komando kustutamas 34 tulekahju. „Väga raske on täpselt öelda, kui suurele osale tulekahjudest on vaja elupäästevõimekust. Kindlalt võib väita aga seda, et elupäästevõimekust on vaja tagada kõigil päevadel aastas. Piisab vaid ühest korrast ning siis võivad olla tagajärjed väga rängad,” ütles ta.

Valgamaa päästeosakonna juhi Alar Roobi sõnul on nende piirkonnas elupäästevõimekust vaja maksimaalselt 20 korral aastas. Valgamaa päästeosakonnas on neli päästekomandot – Valgas, Otepääl, Tõrvas ja Pukas – ning elupäästevõimekuse kärpimise korvamiseks sätitakse komandode valvegraafikud sedasi, et kui näiteks Otepääl on mehi nii vähe, et suitsusukeldumist teha ei saa, siis on naaberkomandodes täiskoosseis ja mehed saavad kohe appi tõtata.

Mida tähendab „kohe”, on muidugi iseküsimus. „Abi on seda kiirem saabuma, mida kaugemale me Kilingi-Nõmme asulast välja sõidame,” selgitas Kilingi-Nõmme komando pealik Sven Koovit. „Umbes 20 minutiga peaks abi jõudma heal juhul,” hindas ta. Kilomeetrite kaugusel asuva naaberkomando appi kutsumisest tõhusam on appi hüüda oma komando vahivaba mees. Sven Kooviti sõnul võib Kilingi-Nõmme linna piires kutsutud mees jõuda appi viie minutiga, kui tal on oma auto võtta.

Vaja oleks nelja meest

Elupäästevõimekus tähendab lahtiseletatult seda, et päästekomandos on vähemalt kolm meest. Suitsu täis hoonesse peab sisenema korraga vähemalt kaks meest, sest nii nad saavad üksteisel silma peal pidada ja aidata, kui ühega midagi juhtub. Suitsusukeldujad püüavad inimesi leida endale võõras hoones, kus suitsu tõttu võib olla nullilähedane nähtavus ja neil ei ole aimugi, kas sissepääs, kust nad sisse tulid, on ka väljumise ajaks veel alles. Seega on äärmiselt oluline, et tulekahju kulgu jälgiks väljast suitsusukeldumise juht, kes meestega raadiosidet peab ja tulekahju arengut jälgib. Samal ajal peab ta sidet pidama ka häirekeskusega, kutsuma vajadusel juurde lisajõude ja jälgima veevarustust ning tehnika töötamist. Ka kolme mehega on suitsusukeldumine keerukas ja ohtlik tegevus. Parimal juhul peaks suitsusukeldumise jaoks olema komandos neli meest.

Haapsalus võinuks minna hullemini

•• Haapsalu lastekodu põleng möödunud talvel nõudis kümne kasvandiku elu. Päästjatele pole sealjuures midagi ette heita, sest õnnekombel oli just sel päeval, 20. veebruaril valves elupäästevõimekusega komando.

•• Juhtunuks õnnetus mõnel muul päeval, oleks saanud elupäästevõimekuseta komando mehed vaid abitult kõrval pealt vaadata ja oodata, kuniks 31 kilomeetri kauguselt jõuavad appi Risti komando mehed.

•• Praegu saab aga nentida, et päästjad tegid kõik, mis nende võimuses. Suitsusukeldumisvõime oli kohale tõtanud Haapsalu komandol olemas ja mehed tõid suitsustest ja vingu täis ruumidest välja kümme last. Paraku oli lastel vingumürgitus niivõrd raske, et neist ühegi elu päästa ei õnnestunud.

•• Lastekoduhoone kustutamist alustasid päästjad alles siis, kui lapsed olid majast väljas. Vahepeal põles hoone edasi, sest kuna Haapsalus on vaid üks komando, siis mehi lihtsalt ei jagunud. Tulekahjus hävis kolmandik lastekodu hoonest.